Loading Events

Enrique Collar’s langverwachte tentoonstelling, “Stills: Volume II,” zal van 31 mei tot 29 juni 2024 te bewonderen zijn in Gallery WM. Collar, bekend om zijn vaardigheid als filmmaker en schilder, presenteert een betoverende serie meta-realistische en fotorealistische duo-chroom olieverfschilderijen, ontleend aan zijn bejubelde speelfilms “Novena” (2010) en “Costa Dulce” (2013). Met zijn werken duikt Collar in de complexe verhalen over ontberingen op het platteland en mythische aantrekkingskracht, en biedt zo een diepgaande verkenning van menselijke ervaringen.

“Stills: Volume II” van de in Rotterdam gevestigde regisseur en schilder Enrique Collar nodigt kijkers uit op een filmische reis door de lens van de schilderkunst. Puttend uit zijn regisseurswerk (in Guaraní gesproken) docuficties “Novena” en “Costa Dulce,” legt Collar op ingenieuze wijze aangrijpende momenten en suggestieve landschappen vast in betoverende duo-chroom olieverfschilderijen. Collars artistieke reis, gevormd door zijn migratie van Paraguay naar zijn huidige woonplaats in Rotterdam, heeft zijn creatieve evolutie diepgaand beïnvloed. Het leven in verschillende culturele contexten heeft Collar blootgesteld aan een rijk scala aan tradities, gebruiken en overtuigingen, waardoor zijn begrip van de menselijke ervaring is verbreed en hij de veelzijdige aspecten van identiteit en de fluïditeit van gedeelde verhalen heeft kunnen verkennen.

Collars schilderijen bieden een reeks figuratieve, (foto)realistische (zelfs meta-realistische) afbeeldingen die de loutere representatie overstijgen en een venster bieden op een landelijke, maar ook universele realiteit. Door zijn nauwgezette aandacht voor detail en een levendig palet dompelt Collar de kijkers onder in scènes die diep resoneren met culturele identiteit en gemeenschappelijk geheugen. Zijn gloeiende palet verlicht het dagelijks bestaan van zijn onderwerpen, objecten en scènes, en legt momenten vast van zowel veerkracht tegenover tegenspoed als sierlijkheid in het alledaagse.

Ruimte, zowel fysiek als conceptueel, speelt een boeiende rol in het werk van Collar terwijl hij de taal van de cinematografie integreert in zijn schilderijen. Puttend uit zijn ervaring als filmmaker, verrijkt Collar zijn kunst met een multidimensionale kwaliteit, waardoor kijkers worden uitgenodigd om op een diep meeslepend niveau met zijn composities zich te engageren. Elke zorgvuldig gecreëerde compositie weerspiegelt Collars filmische blik, waarbij documentair realisme naadloos wordt gecombineerd met lyrische poëzie en er wordt uitgenodigd tot reflectie over de aard van schilderkunst, fotografie en representatie in het algemeen.

Collar presenteert een reeks suggestieve duo-chroom olieverfschilderijen die boeien door hun diepte en rijkdom. Met zijn nauwgezette aandacht voor detail, blaast Collar leven in elke scène, en nodigt hij kijkers uit om het snijvlak van realiteit en verbeelding te verkennen. Door zijn kunst nodigt Collar ons uit om de schoonheid en complexiteit van de wereld om ons heen te herontdekken, en nodigt hij ons uit om na te denken over de universele thema’s van liefde, verlies, hoop en veerkracht. Stap in de wereld van Enrique Collar en omarm de glinsterende schoonheid van zijn glanzende (sur)realiteiten.
Gallery WM is proud to present the upcoming exhibition:

Share This Story, Choose Your Platform!