Loading Events
  • This event has passed.

In het kader van ‘Het Groene Lab’ heeft kunstenaar Elspeth Diederix een nieuwe achtertuin ontworpen voor Rijksmuseum Twenthe. Deze zogenaamde ‘Sottobosco Tuin’ vormt het vertrekpunt voor een nieuwe serie foto’s van bloemen en planten van Diederix. De serie staat centraal in een grote tentoonstelling rondom haar werk van 5 juni t/m 11 september 2022.

Toen beeldend kunstenaar en fotograaf Elspeth Diederix (1971) ruim tien jaar geleden haar intrek nam in een nieuw atelier met een tuin, raakte ze geïntrigeerd door de plantenwereld. Ze ging planten en bloemen fotograferen en de tuin werd een belangrijke plek voor het maken van werk, als een verlengstuk van het atelier. Er volgden verschillende series van bloemstillevens, meestal met een surreële sfeer. Maar het tuinieren zelf werd voor Diederix ook een steeds serieuzere bezigheid. In 2017 creëerde ze haar eerste eigen tuin, The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam. En in het najaar van 2021 ontwierp ze op uitnodiging van Rijksmuseum Twenthe de Sottobosco Tuin, die vanaf 5 juni 2022 is geopend voor publiek.

Bosgrond
De Sottobosco Tuin bevindt zich aan de achterzijde van het museum, verscholen tussen de majestueuze eikenbomen en een oude Twentse boerderij. Vanwege de beschutte ligging besloot Diederix al snel dat de tuin voor een deel een echte schaduwtuin moest worden. Daarbij liet ze zich inspireren door de donkere 17de-eeuwse bosgrondstillevens uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe. De schilders van deze zogenaamde sottobosco-taferelen richtten hun aandacht op het leven laag bij grond, onder de bomen. Ze schilderden insecten, vlinders en gekleurde bloemen die afsteken tegen de veelal donkere achtergronden. Maar wat Diederix vooral aanspreekt aan deze taferelen is het wonderlijke karakter.

Surreële sfeer
Ook Diederix eigen werk, zoals haar gefotografeerde bloemstillevens, wordt gekenmerkt door een wonderlijke sfeer. Want door een tafereel surreëel te maken kijk je er nog een keer naar. Diederix: ‘Als ik de werkelijkheid gewoon zou registreren, krijg je slechts een observatie. Een compositie zoals je die overal om je heen kan vinden. Ik moet iets toevoegen aan de werkelijkheid.’ Door de werkelijkheid net iets anders vast te leggen wil ze laten zien dat in de gewone, alledaagse dingen een grote schoonheid schuilt.

Voeding voor de kunst
De Sottobosco Tuin staat niet alleen op zichzelf, maar vormt ook de voeding voor nieuw werk van Diederix. De laatste jaren heeft Diederix veel fotoseries gemaakt met bloemen in de hoofdrol. Deze wonderschone en vaak surrealistisch foto’s hadden als vertrekpunt haar eigen tuin (The Studio Garden) en de openbare tuin die ze aanlegde in het Amsterdamse Erasmuspark (The Miracle Garden). De foto’s die ze zal maken naar aanleiding van de Sottobosco Tuin, worden gekenmerkt door een ‘donkere, mysterieuze bosgrondsfeer’, en staan centraal in de solotentoonstelling van Diederix in RMT.

Over Elspeth Diederix
Volgens Elspeth Diederix (1971) is de wereld van een oneindige rijkdom. Het is de kern van haar kunstenaarschap om deze rijkdom, de schoonheid van de natuur en van ‘de dingen’ te laten zien. Dit doet ze door in haar foto’s op zoek te gaan naar het moment waarop de alledaagse fenomenen hun vertrouwde verschijningsvorm verliezen en daardoor pas werkelijk zichtbaar worden. Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, en volgde recentelijk een hoveniersopleiding.

Plantenlijst

De plantenlijst van de Sottobosco Tuin is hier te downloaden.

Het Groene Lab
Elspeth Diederix is, na Claudy Jongstra en Christiaan Zwanikken, de derde kunstenaar die door Rijksmuseum Twenthe is uitgenodigd in het kader van Het Groene Lab. Het Groene Lab is een programmalijn van RMT met een centrale rol voor de museumtuinen, die functioneren als groene werkplaatsen voor kunstenaars én het publiek. Kunstenaars kunnen in de tuinen bloemen en planten laten groeien die dienen als materiaal of grondstof voor de kunst en het publiek kan er deelnemen aan uiteenlopende workshops en activiteiten.

Share This Story, Choose Your Platform!