Loading Events

Galerie Wouter van Leeuwen presenteert: Door de ogen van Willem van Zoetendaal.

Galerie Wouter van Leeuwen gaf curator, ontwerper en uitgever Willem van Zoetendaal (1950) carte blanche voor een groepstentoonstelling met werk van Mark van den Brink, Thomas Manneke, Johan van der Keuken en Harold Strak.

Vier kunstenaars waar Van Zoetendaal zeer vertrouwd mee is. Daarbij mag hij graag in beeldarchieven zoeken. Als artdirector van NRC Handelsblad leerde hij om negatieven te lézen, een kwaliteit die hem bij deze analoog werkende fotografen goed van pas komt.

Alle vier zijn het beschouwende en onderzoekende beeldmakers met een sensitieve blik en een sterk ontwikkeld gevoel voor schoonheid.

Van Johan van der Keuken (1938-2001) worden onder meer een nachtfoto uit 1957 van de Boulevard du Temple getoond, naast een aantal beelden uit Van der Keukens spraakmakende boek ’Wij zijn 17’ uit 1956.

De afgelopen drie jaar werkte Thomas Manneke (1970) aan een nieuw boek, Zillion. De foto’s daarvoor maakte hij rondom en in samenwerking met zijn opgroeiende dochter Laurie (12). Het beeld van een voor het raam zittende Laurie is onmiskenbaar verwant met Van der Keukens geconcentreerde manier van kijken.

Ook Harold Strak (1959) richt de blik vanachter glas naar buiten. De afdruk die een duif met zijn veren op het raam achterlaat als die daar tegenaan gevlogen is, wordt door Strak vereeuwigd. Net als de plataan waarop Strak vanuit zijn atelierraam zicht op heeft.

Mark van den Brink (1965) experimenteert met een Minox ‘spionagecamera’, met negatieven van 8×11 millimeter. In galerie Wouter van Leeuwen hangt uit dat oeuvre een reeks reisfoto’s die Van den Brink maakte in de Zwitserse Alpen, waar die experimenteerde door de Minox vast te klemmen op een verrekijker en zelfs een sterrenkijker zodat de bergtoppen enerzijds dichtbij en tegelijkertijd nog verder weg voelden. De resultaten doen denken aan de eerste foto’s van een nog niet eerder ontdekte bergfotograaf, een pionier maar dan nog van vóór de beroemde 19de-eeuwse foto’s van de Italiaan Vittorio Sella (1859-1943).
Van Mark van den Brink wordt daarnaast een reeks beelden getoond die hij maakte in de bossen van Hollandse Rading waar Van Zoetendaal een foto van Marks moeder tussen de bomen heeft toegevoegd, aldus een verhaal suggererend.
Het zijn allemaal beelden waar de luchtigheid en het gemak waarmee Van den Brink ze maakt, vanaf spatten. Zonder exact te kadreren, waardoor ze een zekere vanzelfsprekendheid hebben. Wat we ook van Van der Keuken kennen.

Door de ogen van Willem van Zoetendaal is een intieme tentoonstelling van het werk van vier verschillende mensen met een humane, optimistische kijk op hun wereld. Een ook waar Van Zoetendaals vormgevoel uit spreekt.

De tentoonstelling is te bezichtigen van zaterdag 4 november tot en met zaterdag 30 december.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Leeuwen 06 520 315 40 info@woutervanleeuwen.com I www.woutervanleeuwen.com

Share This Story, Choose Your Platform!