Loading Events

Muziek plaatst foto’s in nieuw licht
Een foto roept soms onverwachte herinneringen op door een bekend gezicht, een herkenbare plek, of vertrouwde kleuren. Hetzelfde geldt voor muziek. Conservator Rob Wolthoorn van Museum De Lakenhal brengt die twee triggers voor herinneringen samen in de kleine fototentoonstelling ‘Déjà vu’.

Al waren de musea tijdelijk gesloten voor publiek, achter de schermen is niet stilgezeten. Op donderdag 19 november 2020 opent Museum De Lakenhal met een nieuwe fototentoonstelling, naast de solotentoonstelling Claudy Jongstra.

Déjà vu
15 fotowerken zijn gekoppeld aan een songtekst en dat leidt tot onverwachte invalshoeken. Ontdek welk beeld is gematcht met het nummer Waterfalls van TLC en welk kunstwerk doet denken aan The Beatles. De begeleidende muziek kan tijdens het bezoek worden beluisterd na het scannen van de foto’s met de L@kenhal-app.

De conservator ziet een connectie tussen de songteksten en foto’s. Terecht? Dit kan de bezoeker zelf bepalen na het (weer)zien en luisteren. Deze expositie daagt bezoekers uit bestaande werken in combinatie met muziek te bekijken als nieuw.

Voor het eerst te zien
Voor het eerst in Museum De Lakenhal te zien is Specimens Slide van Christiaan Bastiaans, een foto die het museum in 2018 aankocht. De Parijse atelierwoning van Theo van Doesburg, de kunstenaar die in Leiden De Stijl heeft opgericht, vormde het decor van dit werk.

Leidse link
De andere 14 werken in de kleine tentoonstelling zijn al eerder in Museum De Lakenhal getoond, maar nog nooit in deze samenstelling. De foto’s verschillen in techniek en vorm: van met lakverf bewerkt landschap tot in scène gezet portret. Elk werk heeft bovendien een link met Leiden: sommige tonen een Leidse locatie of persoon, andere zijn moderne interpretaties van bekende kunstwerken in het museum.
Deze tentoonstelling bestaat uit werk van Christiaan Bastiaans, Ger van Elk, Ton van Summeren, Lon Robbé, Wout Berger, Wim Lamboo, Teun Voeten, Eric van der Schalie, Inez van Lamsweerde en Teun Hocks.