Loading Events
  • This event has passed.

Vier fotoboeken, vier fotografen en 15 min. aan bijzondere verhalen per boek: FOTODOK Book Talks is hét podium voor verhalen uit fotoboeken. In deze live talkshow interviewen fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra en documentaire fotograaf Giya Makondo-Wills de verhalenmakers – fotografen, ontwerpers en uitgevers. Ze maken je deelgenoot van bijzondere verhalen over een verscheidenheid aan onderwerpen.

Voor iedereen die van verhalen houdt en door de vertellers zelf in een andere wereld wil worden meegenomen.

In deze editie ontvangen we de volgende gasten en boeken:

Emma en Sebastiaan Hanekroot – The Soil The Seeds

In de afgelopen 25 jaar maakte Sebastiaan Hanekroot verschillende reizen door Europa. Telkens weer kwam hij terecht op plekken die de littekens dragen van de grote oorlogen die in de twintigste eeuw op het continent woedden. Hanekroot onderzoekt welke emoties hij ervaart in relatie tot deze oorlogen – en waarom. De geschiedenis wordt van generatie op generatie overgedragen. Zo leven ervaringen door in generaties die ze zelf niet hebben meegemaakt. Middels foto’s die Hanekroot tijdens zijn reizen nam, dwaalt hij door de lagen geschiedenis op plekken uit ons dagelijks leven. In de foto’s is de tijd onbestemd, uit de beelden wordt niet duidelijk of we te maken hebben met het nu, of met het verleden. De volgende generatie, Sebastiaans dochter Emma Hanekroot, schreef poëzie waarin ze eveneens reflecteert op het thema. De twee disciplines komen samen in het kunstenaarsboek The Soil The Seeds.

Andi Galdi Vinko – Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back

In haar boek Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back reflecteert de Hongaarse fotograaf Andi Galdi Vinko op het moederschap, te beginnen met haar eigen persoonlijke ervaring. Haar werk combineert beelden van zwangere vrouwen – veelal vrienden – portretten van hun partners met hun eerstgeborene, uitgeputte vrouwen die borstvoeding geven, kinderen in hun eerste levensjaren en foto’s van transformerende vrouwelijke lichamen. Het doel is om zo waarheidsgetrouw mogelijk te laten zien welke verstoringen de geboorte van een baby teweegbrengt, vooral in het leven van de moeder. De pijn die tijdens de bevalling wordt ervaren, is slechts een opmaat voor wat een gezin en vooral een moeder te wachten staat. Teder en rauw tegelijk laat Andi Galdi Vinko de tegenstellingen van het moederschap zien en toont de uitdagingen waarmee nieuwe moeders te maken krijgen.

Rafal Milach – The Archive of Public Protests

The Archive of Public Protests brengt beelden samen van sociaal activisme en grassroots initiatieven die zich niet alleen verzetten tegen politieke beslissingen, maar ook tegen schendingen van democratische normen en mensenrechten. Het is een verzameling beelden die een waarschuwing vormen tegen het opkomend rechtspopulisme en discriminatie in de breedste zin van het woord: xenofobie, homofobie, vrouwenhaat en ook de klimaatcrisis. Met de oprichting van het Archief willen de makers ervan de levensduur verlengen van hun beelden, die verband houden met specifieke gebeurtenissen en waarvan het bestaan vaak ​​eindigt met de publicatie ervan in de pers.

Hiske Altena – Vital Mud

In Vital Mud onderzoekt Hiske Altena de theorie dat het leven op aarde ooit in klei begon. In de jaren tachtig vond haar oom, een inmiddels gepensioneerde geoloog, een ongebruikelijke steen. In deze steen ontdekte hij organisch ogende structuren die hij niet kon verklaren met bestaande geologische theorieën. De alternatieve zogenaamde ‘kleihypothese’, volgens welke klei de evolutie van vroege levensvormen heeft geholpen, lijkt echter een betere verklaring te bieden.
Hoe zullen deze eerste levensvormen eruit hebben gezien? Als grote slijmerige boomvormige structuren of misschien wel als gigantische zwevende zeppelin-achtige gasbellen? Deze specifieke stenen, kleikristallen, de levenscyclus van bacteriën en grote ovale vormen in het Amerikaanse landschap zijn allemaal mogelijke bewijzen voor de hypothese dat het leven ooit in klei is ontstaan. Misschien verklaart dit zelfs de gelijksoortige vormen en beschrijvingen die steeds terugkeren in oude sprookjes, mythen en religieuze verhalen. Vital Mudneemt deze theorie als uitgangspunt. Het is de basis waarop Altena een verzameling beelden bouwt die ons perspectief verandert, ons opnieuw doet kijken en ons afvragen waartoe mensen in staat zijn. Ze herinnert ons eraan dat wetenschap een voortdurende zoektocht is naar het onbekende, en dat perspectief verschuift, net als in de kunst.

Programma
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Einde: 21:30 uur

Extra Informatie:
De voertaal tijdens Book Talks is Engels

// [English]
The FOTODOK Book Club is the platform for the stories behind photo books. In this live talk show, photographer and photo book lovers Rob Hornstra & Giya Makondo-Wills interview the story makers – photographers, designers and publishers. They share special stories about a variety of subjects with the audience.

Share This Story, Choose Your Platform!