Loading Events
  • This event has passed.

Deze zomer onthult Foam met veel trots de tentoonstelling A Play of Light and Shadow, een eerbetoon aan Ara Güler, een van Turkije’s meest legendarische fotografen. Zijn diepe liefde voor İstanbul en Turkije blijkt duidelijk uit zijn indrukwekkende zwart-witfoto’s. De tentoonstelling is een nauwe samenwerking tussen Foam, co-curator Ahmet Polat en het Ara Güler Museum.

De tentoonstelling biedt de mogelijkheid om iconische en onbekende delen van het oeuvre van Ara Güler, gerenommeerd fotojournalist die de essentie van Turkije en de wereld daarbuiten heeft vastgelegd, te verkennen. Via vier thema’s, The Iconic, The Historic, The Ambassador en The Personal, wordt de bezoeker ondergedompeld in Gülers fotografische praktijk, van zijn iconische werk als fotojournalist tot zijn opmerkelijke experimentele werk. Ara Güler A Play of Light and Shadow dient als getuigenis van de rijke geschiedenis van Turkije en biedt een blik op de steeds veranderende Turkse identiteit.

Ara Güler (1928-2018) was een vooraanstaand fotojournalist en een drijvende kracht in de Turkse fotografie. Gevierd als ‘Het Oog van Istanbul’, blijven zijn aangrijpende zwart-wit beelden van de inwoners, straten en havens van deze stad zijn meest gevierde werken. Ara Güler vereeuwigde talrijke beroemde kunstenaars en politieke figuren tijdens zijn illustere carrière.

Kısmet

De tentoonstelling van Ara Güler is het middelpunt van Kısmet, een initiatief dat is opgezet en ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Studio Polat en Foam. Het meerjarige project is geïnspireerd op de langdurige culturele, diplomatieke en economische banden tussen Turkije en Nederland. Kısmet duikt in de complexe en rijke elementen van de Turkse visuele cultuur, gezien door het perspectief van verschillende generaties beeldmakers.

Publicatie

Bij de tentoonstelling zal ook een gelijknamige publicatie worden uitgegeven met bijdragen van verscheidene specialisten uit het veld. Hannibal Books is de uitgever van deze publicatie die bij Foam en verschillende boekhandels verkrijgbaar zal zijn.

Share This Story, Choose Your Platform!