Loading Events

Over de motieven en de noodzaak van de nieuwe generatie fotografen raak je nooit uitgepraat. Zo ook bij de Spaanse fotograaf Andrés Gallego en de Finse Svante Gullichsen. In de duo-expositie ‘Tender Moments’ bij Galerie Helder toont elk zijn eigen karakteristieke vorm, waarin de fotografie meer is dan alleen het vastleggen van de werkelijkheid. Het realisme en de figuratie onthullen telkens een genuanceerde verbeelding.

Andrés Gallego (ES 1983) is geboeid door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper (USA 1882-1967). Zoals die schilder zijn ondersteuning vond in door hem gefotografeerde ruimtelijke structuren, zo vindt deze fotograaf houvast in de door hemzelf gefabriceerde en geschilderde decors. En in dezelfde trant van Hoppers schilderwerk doet de fotografie van Gallego je weifelen over wat je ziet.

Svante Gullichsen (FI 1994) gebruikt fotografie voor een persoonlijke uitdaging met de elementen. Het landschap wordt ingezet om de eigen zoektocht naar het ‘mysterie’ van menszijn te ontrafelen. Alleen of met extra modellen figureert hij in de omgeving van de Finse Porvoo archipel. Natuur en mens worden één, zo ontstaat rust en harmonie. Zijn werken zijn in feite de neerslag van een performance in vaak extreme omstandigheden.

‘Tender Moments’ is een ontdekkingstocht naar leven dat anders verborgen blijft. Het medium fotografie kan persoonlijke verhalen en noden van de mens, met al zijn gevoelens en beperkingen, oprekken tot universele waarden.

Share This Story, Choose Your Platform!