(Panel)gesprekken met o.a. Susan Meiselas, Carolyn Cole, Ilvy Njiokiktjien e.a.
27 October 2023 @ 15:30 - 20:30 CEST
In het kader van de tentoonstelling Vrouwen aan het front – Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus organiseert Fotomuseum Den Haag een verdiepend programma over hedendaagse oorlogsfotografie.
De internationaal gerenommeerde Amerikaanse fotografen Susan Meiselas en Carolyn Cole, van wie beiden werk is te zien in de tentoonstelling, zullen over hun werk spreken en vertellen wat hen drijft om keer op keer naar frontlinies in conflictgebieden af te reizen.
Voorafgaand aan de twee interviews met onze hoofdgasten, vinden panelgesprekken plaats waarin Nederlandse en internationale fotografen spreken over de veranderende rol en werkwijze van de oorlogsfotograaf.
Programma
Middagprogramma
15:30 – 16:15
Panelgesprek: Door wie wordt het beeld gemaakt?
Met Sakir Khader, Yana Kononova, Susan Meiselas
Het eerste panelgesprek Door wie wordt het beeld gemaakt? gaat in op de positie van de fotograaf. Vanuit welk perspectief gaat deze te werk als hij of zij slechts kort wordt uitgezonden ten opzichte van een beeldmaker die het betreffende land in oorlog van binnenuit kent? Over dit insider/outsider perspectief gaan de Palestijnse fotograaf Sakir Khader en de Oekraïense fotograaf Yana Kononova in gesprek met Susan Meiselas. Khader, die gevestigd is in Nederland, is bekend van zijn reportages over de Arabische wereld in opdracht van Nederlandse kranten en televisie. Kononova werd noodgedwongen oorlogsfotograaf na de Russische invasie in haar eigen land. Voor Meiselas is van belang om terug te keren naar de gebieden waar zij fotografeerde om te onderzoeken welke betekenis haar foto’s voor de bevolking hadden.
16:30 – 17:15
Panelgesprek: Wie krijgt toegang tot het front?
Met Carolyn Cole, Robert Knoth, Ilvy Njiokiktjien
In het tweede panel Wie krijgt toegang tot het front? gaan de Nederlandse fotografen Robert Knoth en Ilvy Njiokiktjien met Carolyn Cole in gesprek over hun ervaringen in het veranderde medialandschap van de laatste decennia. Cole werkt sinds de jaren ‘90 voor de LA Times; Njiokiktjien en Knoth werken voor verschillende opdrachtgevers. In beide gevallen zijn er praktische en ethische kwesties: hoe krijg je toegang tot het front en hoe waarborg je je veiligheid op een onbekend en gevaarlijk terrein? En maakt het dan verschil als je vrouw bent? Ook wordt er ingegaan op de vraag aan welke soort verhalen de media behoefte heeft en welke verhalen zij zelf belangrijk vinden om te maken. Dit panel werpt de vraag op waar de verantwoordelijkheid van de journalist eindigt en die van de media begint.
Avondprogramma
19:00 – 19:30
Het belang van het documenteren
Interview met Carolyn Cole
19:45 – 20:15
De verhalen achter de beelden
Interview met Susan Meiselas
Vrachtwagen van de overheid in beslag genomen, , Masaya, Nicaragua, 1978/1979 © Susan Meiselas / Magnum Photos
|
|
Susan Meiselas
De Amerikaanse documentaire fotograaf Susan Meiselas (1948) sloot zich in 1976 aan bij het gerenommeerde fotoagentschap Magnum en deed jarenlang onafhankelijk verslag van oorlogen, humanitaire crises en andere relevante gebeurtenissen in Midden- en Zuid-Amerika. Meiselas’ foto’s van de Nicaraguaanse revolutie van 1978-1979, die voortkwamen uit haar fascinatie voor de groeiende oppositie van de studenten tegen de militaire dictatuur, werden voor het eerst gepubliceerd door The New York Times en zijn daarna in talloze andere media gereproduceerd. Haar foto’s brachten het conflict onder wereldwijde aandacht. Meiselas’ sociaal-documentaire projecten zijn gebaseerd op een langdurige en duurzame aanpak, waarbij ze vaak terugkeert naar de plekken en de mensen die ze heeft gefotografeerd. Door de foto’s steeds op andere manieren te tonen, zoals in films en in de openbare ruimte, reflecteert ze op de manier waarop fotografie impact kan hebben.
|
|
Bethlehem, West Bank, Palestina, mei 2002 © Carolyn Cole
|
|
Carolyn Cole
De Amerikaanse Carolyn Cole (1961) werkt sinds 1994 als staffotograaf voor de Los Angeles Times. Eind jaren negentig begon ze naar oorlogsgebieden over de hele wereld te reizen. Cole zit vaak dicht op de gezichten van mensen om de emotionele gevolgen van de conflicten voor burgers te laten zien. Aan het begin van de oorlog in Irak in 2003 deed Cole verslag vanuit Bagdad, waar ze getuige was van de bombardementen door Amerikaanse strijdkrachten. Vanuit Bagdad reisde ze rechtstreeks naar West-Afrika, om verslag te doen van de burgeroorlog in Liberia. Hoewel ze recentelijk nog werd uitgezonden naar de oorlog in Oekraïne is haar aandacht inmiddels verschoven naar onderwerpen rondom klimaatverandering. Voor haar werk ontving ze meerdere malen een Robert Capa Gold Medal en de Pulitzerprijs.
|
|
Sakir Khader
Sakir Khader (1990) is een Palestijnse documentairefotograaf en filmregisseur, gevestigd in Nederland. In zijn kenmerkende rauwe, maar toch intieme beelden schijnt hij licht op het dagelijks leven in voornamelijk Midden-Oosterse conflictgebieden, met speciale aandacht voor de relatie tussen leven en dood. Het werk van Khader verscheen onder andere in de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en op Vice.
|
|
Radiations of War #83-18 2022 © Yana Kononova
|
|
Yana Kononova
Yana Kononova (1977) heeft een academische achtergrond in de sociale wetenschappen en een doctoraat in de sociologie. Ze werd geboren in Azerbeidzjan en emigreerde tijdens de Eerste Nagorno-Karabachoorlog met haar familie naar Oekraïne. Daar studeerde zij af aan de Fotoschool van Viktor Marushchenko. In 2019 won ze de Bird in Flight Prize en in 2022 ontving ze de Hariban Award. Het project Radiants of War, waarin ze de weerslag van de oorlog in Oekraïne op diverse plekken in beeld bracht, werden dit voorjaar in FOTODOK, Utrecht tentoongesteld en gepubliceerd op DeCorrespondent. Onlangs reisde ze naar de verwoeste dam van Nova Kachovka om de invloed van het water op de omringende natuur te fotograferen waarvan het verslag in De Standaard verscheen.
|
|
Robert Knoth
Gedurende zijn carrière als zelfstandig fotograaf heeft Robert Knoth (1963) aan langlopende projecten gewerkt waarin hij de complexiteit van sociale, economische, politieke en milieuconflicten heeft gedocumenteerd, evenals de impact ervan op het leven van de gewone mens. Hij heeft gewerkt in verschillende oorlogsgebieden of in de nasleep van conflicten in Europa, Afrika en Azië. Samen met Antoinette de Jong werkte Knoth onder meer aan prijswinnende projecten als Poppy: Trails of Afghan Heroin, Certificate no. 000358/ en Tree and Soil.
|
|
Lviv, Oekraïne, 2022 © Ilvy Njiokiktjien / VII Photo
|
|
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien (1984) is fotojournalist en filmmaker en met een oog voor sociale en politieke kwesties die onze wereld vormgeven. Ze werkte twaalf jaar lang aan het project Born Free – Mandela’s Generation of Hope, waarin ze de generatie Zuid Afrikanen volgt die zijn geboren na de afschaffing van de apartheid. In opdracht van internationale media en NGO’s reist Njiokiktjien regelmatig af naar conflictgebieden in Afrika, het Midden-Oosten en recent nog naar Oekraine.
|
|