Lita Cabellut (1961, Spanje) is een breed georiënteerde kunstenaar die woont en werkt in Den Haag. Haar karakter in combinatie met haar enorme verbeeldingskracht en veelzijdige capaciteiten, ondersteunen haar artistieke activiteiten in meerdere disciplines. Naast haar monumentale schilderijen omvat haar werk ook sculpturen, fotografie, installaties, video en performance.
Waar velen Lita Cabellut al kenden als kunstenaar – zij werd door het publiek verkozen tot Kunstenaar van het Jaar 2021 – is haar bekendheid in de laatste jaren bij een breed publiek gegroeid dankzij haar optreden als jurylid in de eerste twee seizoenen van Project Rembrandt op NPO. Ook was zij te zien als gastdocent in het programma Dream School.
Ook in Spanje geniet Lita Cabellut grote bekendheid. In Barcelona groeide zij op als straatkind totdat ze op twaalfjarige leeftijd werd geadopteerd. Opgenomen in haar nieuwe gezin maakte ze voor het eerst kennis met de Spaanse Meesters in het Prado Museum. Ze was zo onder de indruk dat ze al op jonge leeftijd besloot zich te wijden aan de wereld van de kunst. Lita Cabellut had haar eerste tentoonstelling al op 17-jarige leeftijd en verhuisde naar Nederland toen ze 19 jaar oud was. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
UNFOLDING DENSITY
In de loop der jaren heeft Cabellut een unieke techniek ontwikkeld die wordt gekenmerkt door grootschalige doeken die traditionele technieken en moderne mediatoepassingen combineren. Maatschappelijke vraagstukken en menselijkheid zijn centrale thema’s voor Lita Cabellut, die ze communiceert via haar kenmerkende monumentale portretten. In de loop van het afgelopen decennium is in haar nog even kleurrijke werk steeds meer abstractie binnengekomen.
In haar meest recente werk houdt Cabellut zich vooral bezig met tegenstellingen, en de kracht van kunst om deze tegenstellingen te doorbreken. Zo beschouwt zij de scheiding tussen abstract en figuratief als een volstrekt arbitraire indeling, die het zicht op de kunst beperkt. Hetzelfde geldt voor de tegenstelling tussen zwart en wit, die volgens Cabellut niet bestaat. De portretten in deze serie lijken in zwart-wit te zijn uitgevoerd. Maar vanuit de achtergrond lijkt het alsof de kleur aan het zwart en het wit probeert te ontsnappen.
De serie ‘Unfolding Density’ verwijst naar het voortdurende werkproces van impact en ontvouwing, waarvan we slechts een fractie waarnemen in het eindresultaat; een verstild canvas voorzien van een fascinerend portret dat door de kijker alleen in fragmenten kan worden waargenomen.
Met de tentoonstelling ‘Unfolding Density’ bij MPV Gallery daagt Lita Cabellut de kijker uit om de magie van kunst te onderzoeken voorbij tegenstellingen.