Foodok Dialoog Stipendium

In samenwerking met Stichting Dialoog geeft FOTODOK voor de vijfde en laatste keer een beginnend fotograaf de mogelijkheid een documentaire te maken, ditmaal in de context van “samenleven in tijden van een pandemie.’’ De fotograaf krijgt een bedrag van 3000 euro om onderzoek te doen naar het onderwerp en de serie te realiseren.

Thema: samenleven in tijden van een pandemie

In de afgelopen maanden zijn we op een nieuwe manier gaan kijken naar de interactie die we hebben met de mensen om ons heen. Alle vanzelfsprekende omgangsvormen werden opeens een potentieel gevaar: een handdruk, een knuffel, een kus. We maakten massaal kennis met nieuwe woorden zoals huidhonger, de hunkering naar fysieke intimiteit. Een aanraking was niet meer vanzelfsprekend maar een primaire levensbehoefte waar voor gestreden moet worden, met name voor hen die alleen wonen. De 1,5 meter samenleving en de beperking in het aantal contacten dat je mag hebben heeft gezorgd voor een nieuwe soms zelf kritische blik op de sociale contacten die we hebben. Ook de economische gevolgen zijn enorm. Bedrijven gingen failliet, mensen verloren hun baan, in de culturele sector en evenementenbranche zijn de gevolgen enorm: lege theaters, tentoonstellingen zonder publiek en jonge kunstenaars voor wie het lastiger is dan ooit om het hoofd boven water te houden. Met Stipendium Dialoog nodigen we daarom jonge fotografen uit om werk te maken dat een nieuwe blik werpt op deze tijd. Met 3000 euro op zak en een jaar lang begeleiding vanuit FOTODOK hopen we een nieuw perspectief te bieden op deze tijd én jong talent te ondersteunen.

Hoe doe je mee?

We nodigen jou als beginnend fotograaf uit een plan voor een fotodocumentaire in te sturen waarin je beschrijft wat je plan is. We zijn op zoek naar bijzondere en originele invalshoeken, die je niet in de reguliere media tegenkomt. Een jury zal alle plannen beoordelen op inhoud en haalbaarheid. Eén plan wordt gekozen om tot uitvoer te brengen. Houd daarbij rekening dat je plan een maximale uitwerkingsperiode (van onderzoek tot productie) van ongeveer 9 maanden heeft. Het is ook belangrijk dat je een plan schrijft dat realistisch en uitvoerbaar is met de huidige corona maatregelen waarin reizen naar het buitenland wordt afgeraden, 1,5 meter moet worden aangehouden en waarin grote groepen mensen niet samen mogen komen.

Wat kun je verwachten?
Je ontvangt van ons een bedrag van 3000 euro (vrij van btw) om je serie te ontwikkelen. Uiteraard krijg je vanuit FOTODOK advies en begeleiding in het proces met minimaal 3 brainstormsessies met hoofd talentontwikkeling Lisanne van Happen en minimaal 1 sessie met curator Daria Tuminas. Waar mogelijk zullen we je koppelen aan andere relevante experts uit het werkveld. Alle FOTODOK evenementen zijn gratis toegankelijk voor je in deze 9 maanden zoals de FOTODOK Book Club en Taferelen. Samen bespreken we waar de serie gepresenteerd kan worden en onderzoeken we de mogelijkheid om je project te presenteren voor publiek bij FOTODOK.

Eisen
• Maximaal 5 jaar werkzaam als professioneel fotograaf
• Woonachtig in Nederland. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een Nederlandse nationaliteit.
• Je voorstel dien je vóór 15 oktober in via lisanne@fotodok.org in de vorm van:
1 PDF met daarin: Projectvoorstel (max 2 A4) + portfolio + CV
Belangrijk: Sla het bestand op onder je volledige naam.
Voor vragen mail naar: lisanne@fotodok.org