The Makeable Mind

“I’m not crazy, my reality is just different than yours.” (Cheshire Cat internet meme)

Noorderlicht 2021 open call

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 speelt zich van 7 augustus t/m 3 oktober 2021 af op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: van computer-generated imagery tot virtual, mixed en augmented reality, installaties, projecties en mappings. Met het thema ‘The Makeable Mind’ wil het festival de relatie verkennen tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: wat is de invloed van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistiek op ons denken en hoe verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven zij de werkelijkheid?

Flexibele realiteiten
Dat de werkelijkheid niet eenduidig is, is niet nieuw. Er is altijd dat zachte stemmetje in het achterhoofd, dat maant tot voorzichtigheid bij het lezen van beelden die pretenderen de werkelijkheid te tonen. Maar er is iets fundamenteels aan het veranderen in hoe wij de wereld zien en in hoe de wereld aan ons getoond wordt. De maatschappij worstelt meer en meer met de begrippen ‘waarheid’ en ‘werkelijkheid’ en ook beeldmakers werken in de context van deze nieuwe ambiguïteit. Het is tegelijkertijd een spel en een worsteling.

INZENDINGEN
Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 is op zoek naar nieuw en bestaand werk. Stuur je werk in vóór 1 maart 2021. Lees hier de hele open call. Hier vindt u de Exhibiton FAQ. Voor inhoudelijke vragen over uw inzending kunt u contact opnemen met festivalcurator Paulien Dresscher: paulien@noorderlicht.com

Het Noorderlicht Festival
Noorderlicht is een internationaal podium voor kunstenaars die fotografie en belendende media in al haar verhalen, vormen en veranderingen inzetten voor de verbeelding van hun betrokkenheid bij de maatschappij. ‘The Makeable Mind’ is de 28ste editie van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival en vindt plaats van 7 augustus t/m 3 oktober 2021 op meerdere locaties in de provincies Groningen en Friesland, waaronder de grote Der Aa-kerk in de stad Groningen.

Paulien Dresscher: festivalcurator
Als onafhankelijk curator en onderzoeker op het gebied van digitale cultuur is Paulien Dresscher onder meer betrokken bij PublicSpaces, het Nederlands Film Festival, Into The Great Wide Open en Universiteit Utrecht. Samen met het vaste Noorderlicht-team zal zij dit jaar het festival samenstellen.

George Knegtel: junior curator
George Knegtel is fotograaf en curator. Ze woont en werkt in Den Haag en was een van de twee Young Curators van het Noorderlicht Fotofestival 2019.