Unseen talent award winner Karolina Wojtas

ING en Unseen maken bekend dat Karolina Wojtas de ING Unseen Talent Award 2019 heeft gewonnen met haar werk We can’t live-without each other. Zij ontvangt een bedrag van € 10.000 voor de financiering van een nieuw project.

Kevin Osepa, gekozen via online voting, heeft de publieksprijs in de wacht gesleept en ontvangt een opdracht voor nieuw werk ten behoeve van de ING Collectie. De ING Unseen Talent Award, een gezamenlijk initiatief van sponsor ING en Unseen, is in het leven geroepen om een internationaal podium te creëren voor uitzonderlijk Europees fotografietalent. ING wil creativiteit en kunst voor een groot publiek toegankelijk maken en tegelijkertijd een boost geven aan het hedendaagse kunstklimaat. Kathy Ryan (Director of Photography, The New York Times Magazine) maakte op 19 september, tijdens de opening van Unseen Amsterdam 2019, de winnaar van de juryprijs bekend. Isabel Fernandez (ING Management Board & Global Head Wholesale Banking) onthulde de naam van de publieksprijswinnaar.

Jury
De winnaar van de ING Unseen Talent Award 2019 juryprijs is gekozen door een internationale vakjury die dit jaar bestond uit Joana Choumali (Beeldend kunstenaar), Mels Crouwel (Architect en Founding Partner, BenthemCrouwel Architects), Emma Lewis (Curator International Art, Tate Modern), Kathy Ryan (Director of Photography, The New York Times Magazine) en Sanne ten Brink (Hoofdconservator, ING Collectie).

Uit het juryrapport: “Wat de jury opviel aan het werk van Karolina was haar originaliteit, haar persoonlijke benadering en haar moed. Het thema ‘rivaliteit tussen broers en zussen’ is een ongebruikelijk onderwerp in de kunst en de uitvoering is anders dan we ooit eerder hebben gezien. Deze geënsceneerde scènes kunnen schokkend zijn om te zien, maar ze dagen ons uit om over onze eigen jeugd na te denken. De jury is benieuwd wat deze kunstenaar in de toekomst zal presenteren”.

<Kevin Osepa, Sinta Ketu 5 (Sit Still), from the series Riku, 2019, ING Collection.jpeg>

Sinta Ketu 5 (Sit Still). from the series Riku, 2019, analogue print © Kevin Osepa

De finalisten
De winnaars van de ING Unseen Talent Award zijn gekozen uit vijf eerder geselecteerde finalisten. Naast Karolina Wojtas (1996 PL) en Kevin Osepa (1994 CW) waren dat dit jaar [Elena Aya Bundurakis (1988, GR), Ulla Deventer (1984, DE), Irene Fenara (1990, IT). De vijf finalisten zijn door ING Art Management en Unseen geselecteerd uit een longlist, opgesteld door fotografieplatform Futures. Onder leiding van Adam Broomberg (1970, ZA), die samen met Oliver Chanarin (1971, GB) het internationaal gerenommeerde kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin vormt, hebben de finalisten afgelopen zomer nieuw werk gemaakt voor de ING Collectie. Thema van dit jaar was: Nature of Change. Van 20 tot en met 22 september is het resultaat hiervan te zien in de ING Unseen Lounge tijdens Unseen Amsterdam 2019.

Adam Broomberg, coach ING Unseen Talent Award 2019: “Ze waren allemaal zo moedig om hun oude strategieën los te laten en hun zorgen om te zetten in een nieuwe manier van denken. Ik ben bijzonder trots op elk van hen omdat zij deze uitdaging zijn aangegaan. In mijn ogen verdient niet slechts één van hen de award, maar iedereen!”

Karolina Wojtas (1996, Polen)
Het werk van Karolina Wojtas is een kleurrijke, chaotische benadering van onderwerpen als kindertijd, opvoeding en liefde in Polen. Naast beelden van lege klaslokalen zien we beelden van studentenactiviteiten, leermiddelen en vormen van discipline en uniformiteit waar we ons als kinderen waarschijnlijk niet bewust van waren.
Karolinawojtas.com

Kevin Osepa (1994, Curaçao)
Kevin Osepa is geboren en getogen op Curaçao. Zijn werk draait zowel om zijn eigen identiteit als, in bredere zin, om die van Afro-Caribische jongeren in een postkoloniale wereld. De beelden die hij creëert en de verhalen die hij vertelt zijn sterk beïnvloed door zijn jeugd. Hoewel zijn thema’s autobiografisch zijn, kan zijn werk ook doorgaan voor een quasi-antropologische onderzoek.
Kevinosepa.com

Photo : We can’t live-without each other, 2019,  © Karolina Wojtas