Loading Events
  • This event has passed.
Galerie Caroline O’Breen presenteert de tentoonstelling van Witho Worms en Jens Knigge.
Witho Worms (1959, NL) woont en werkt in Amsterdam. Hij werd geïnspireerd door het concept van rewilding door schrijver en milieuactivist George Monbiot. In de zomer van 2016 wijdde Worms zijn reis langs de arctische kust van Noorwegen aan het ‘rewilden’ van zichzelf. Hij dompelde zich onder in een natuurlijke omgeving: ongerept, wild en onvoorspelbaar na vijftien jaar lang door mensen gemaakte landschappen te hebben gefotografeerd. De oeroude, onbewoonde panorama’s van zee, gletsjer en bergen tonen Worms’ fascinatie voor het samenspel tussen natuur, zicht en camera.

De afgelopen jaren fotografeerden ze beiden het Scandinavische landschap. Het project Contact  Northern Light van Knigge is gemaakt in IJsland en Noorwegen. Worms heeft alleen gefotografeerd in Noorwegen. Beide projecten komen samen in deze duo-tentoonstelling. Hoewel ze met bijna dezelfde tools, grootformaat camera’s en handgemaakte prints werken, laten ze duidelijk een andere kijk op het landschap zien.

Witho Worms, Noorwegen 071, 2016-2019
From the series When you look at a landscape… | 30 x 50 cm
3 layer carbon print with matt Bone Black pigment and Japanese Sumi ink
Witho Worms (1959, NL) woont en werkt in Amsterdam. Hij werd geïnspireerd door het concept van rewilding door schrijver en milieuactivist George Monbiot. In de zomer van 2016 wijdde Worms zijn reis langs de arctische kust van Noorwegen aan het ‘rewilden’ van zichzelf. Hij dompelde zich onder in een natuurlijke omgeving: ongerept, wild en onvoorspelbaar na vijftien jaar lang door mensen gemaakte landschappen te hebben gefotografeerd. De oeroude, onbewoonde panorama’s van zee, gletsjer en bergen tonen Worms’ fascinatie voor het samenspel tussen natuur, zicht en camera.

De serie When you look at a landscape… bestaat uit zestien full frame (30×50 cm) contactafdrukken. De gedetailleerde weergaven op groot formaat worden gepresenteerd als carbonprints, geproduceerd in drie lagen met twee verschillende zwarte pigmenten. Worms laat zien hoe we selecteren als we naar de wereld om ons heen kijken. In zijn woorden: “Als je naar een landschap kijkt, verander je het, als je het hebt gefotografeerd, heb je het veranderd.”

Jens Knigge, Tufjorden, 2014
From the series Contact – Northern Light | 11,8 x 16,7 cm
Hand coated platinum-palladium print
Jens Knigge (1964, DE) woont en werkt in Berlijn. Voor de tentoonstelling Around the polar circle werd hij uitgenodigd door Witho Worms. Zijn foto van de besneeuwde Tufjord op de Noordkaap is een ode aan het licht uit het noorden. Zacht verlicht wit, in een bijna abstract landschap dat het stille grijze water van de fjord omsluit. Op de achtergrond een muur van dichte grijze wolken. Een gesloten ruimte die alleen in de winter zichtbaar is door het langzaam terugkerende licht. Hij toont het landschap als stukken rots en ijs, besneeuwde straten en stille baaien, kleine bomen en kale rotsen. Waar Knigge sporen van menselijke beschaving vond, combineerde hij die vormen met het omringende landschap.

De serie Northern Light noemen lijkt bijna ironisch. Hij maakte al zijn foto’s in de winter, als er bijna geen licht is. Hij maakt zichtbaar wat nauwelijks zichtbaar is en dat onder vaak barre omstandigheden. Door gebruik te maken van de platina/palladium druktechniek kan hij alle subtiliteiten laten zien die zijn camera heeft vastgelegd. Worms

Worms en Knigge dompelen zich onder in het landschap en laten zich erdoor geabsorbeerd worden. Ze leggen het vast met grootformaatcamera’s en beide gebruiken 19e-eeuwse druktechnieken. Eentje reisde in de winter met bijna geen licht. De andere baande zich in de zomer een weg boven de poolcirkel zonder duisternis. Beide vieren de fotografische afdruk, van de lichtste grijstinten tot de diepste zwarten. Ze nodigen je uit op deze reis.

Foto aankondiging: Jens Knigge

Share This Story, Choose Your Platform!