Loading Events
  • This event has passed.

Lang geleden in de jaren 1980, in een kraakpand in Den Haag, trof fotograaf Ernst Lalleman (1965) zes doosjes aan met daarin 234 grootbeeldnegatieven. Het bleken kleurenportretten van veelal onbekende Hagenaars. Ze werden gemaakt in de periode 1959-1960 door Foto Americain, een fotowinkel en studio die destijds gevestigd was in de Wagenstraat 10 in de Haagse binnenstad.

De geportretteerden vormen een dwarsdoorsnede van de Haagse bevolking tijdens de wederopbouwjaren. De meeste vrouwen, mannen en kinderen zijn op ‘hun zondags’ gekleed en namen plaats voor de lens van de grote houten camera vanwege een feestelijk moment, zoals een verjaardag, huwelijk of jubileum. Het laten maken van een fotoportret-in-kleur was eind jaren 50 een noviteit voor het grote publiek. Om de kleurenpracht van de opnames te benadrukken, schoof Foto Americain regelmatig een bloemstuk in beeld; een beetje hun handelsmerk.

Ernst Lalleman koestert al decennialang zijn ‘gevonden schat’ en heeft inmiddels alle portretten gedigitaliseerd en geretoucheerd. En hij is een zoektocht begonnen naar de identiteit van de geportretteerden en hun verhalen erachter. Bijna vijftig mensen zijn inmiddels door Lalleman geïdentificeerd. In de tentoonstelling ‘Foto Americain’ toont hij de volledige verzameling portretten, samen zijn eigen foto’s waarmee hij inzoomt op het verdere leven van drie afzonderlijk geportretteerden.
Herken je een van de mensen op de foto’s? We horen het graag! Ernst Lalleman hoopt nog steeds de identiteit van álle geportretteerden te achterhalen.

Share This Story, Choose Your Platform!