Loading Events

Dit najaar word je in de Kunsthal ondergedompeld in de fantasierijke verbeelding van een van ‘s werelds meest inventieve fashion fotografen: Tim Walker (1970). De meeslepende tentoonstelling Tim Walker: Wonderful Things viert zijn rijke verbeeldingskracht. Met groots uitgewerkte en vaak surreële sets neemt hij de kijker in zijn fotografie mee naar sprookjesachtige werelden. Tilda Swinton, Grace Jones, Grayson Perry en vele andere muzen en modellen zijn te zien in de grootste tentoonstelling over Tim Walker ooit – met meer dan 150 nieuwe werken geïnspireerd op de collectie van het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen.

Centraal in de tentoonstelling staan tien nieuwe fotografieseries, die rechtstreeks beïnvloed zijn door schatten uit de enorme collectie van het V&A. De veelzijdige en eclectische collectie van dit museum voor kunst en design is voor Walker een bron van inspiratie. Samen met conservatoren en archivarissen dwaalt hij door de indrukwekkende zalen, depots en verborgen hoekjes van het museum, op zoek naar objecten die zijn verbeelding prikkelen.

Onderweg komt hij schitterende glas-in-loodramen tegen, levendige Indiase miniatuurschilderijen, snuifdozen met juwelen, erotische illustraties, gouden schoenen en een 65 meter lange foto van het Tapijt van Bayeux, de grootste foto in de collectie van het museum. Deze en vele andere zeldzame objecten vormen de inspiratie voor Walker’s monumentale foto’s in de tentoonstelling. Nostalgische herinneringen aan zijn kindertijd en liefde voor de natuur zijn belangrijke thema’s voor Tim Walker, maar ook Identiteit en emoties staan centraal in de tentoonstelling. Met zijn werk wil Walker de diversiteit omarmen.

“Ik ben geïnteresseerd in het afbreken van de muren die de samenleving heeft opgebouwd, zodat we een grotere verscheidenheid aan schoonheid en de geweldige diversiteit van de mensheid kunnen vieren.”

SPECTACULAIR TENTOONSTELLINGSONTWERP
Het ontwerp van Wonderful Things in de Kunsthal is in handen van MAISON the FAUX. Vertrekpunt hierbij is het spectaculaire design dat de Britse set designer en creative Shona Heath, sinds jaren de vaste samenwerkingspartner van Tim Walker, maakte voor de gelijknamige tentoonstelling in het V&A.

TIM WALKER
Tim Walker wordt in 1970 geboren in Engeland. Hij is 18 jaar oud als hij in het archief van de Condé Nast uitgeverij gaat werken. Daar komt hij in aanraking met het werk van de Engelse fotograaf en kostuumontwerper Cecil Beaton en groeit zijn interesse voor fotografie. Hij studeert fotografie aan de Exeter College of Art en gaat na zijn afstuderen aan de slag als assistent bij modefotograaf Richard Avedon in New York. Tim Walker is 25 jaar oud als hij zijn eerste eigen grote opdracht voor Vogue krijgt. Het vormt het begin van zijn carrière als modefotograaf, waarin hij heeft gefotografeerd voor de Britse, Italiaanse en Amerikaanse edities van Vogue, en voor toonaangevende mode- en stijltitels als W, i-D, AnOther en LOVE Magazine. Net als Cecil Beaton, fotografeert Tim Walker zijn modellen in theatrale decors. Zijn werk wordt gekenmerkt door een rijke fantasie en zit vol sprookjesachtige verhalen. Inspiratie haalt Tim Walker uit het surrealisme en de romantiek, iets wat we terug zien in zijn keuze voor thema’s als kindertijd, natuur, emoties en zijn lofzang op het individu. Het is Walkers talent om de kijker mee te trekken in zijn groots uitgewerkte droomwerelden.

De laatste jaren heeft Walker de bewegende film omarmd. Zijn eerste korte film, The Lost Explorer, ging in première op het Locarno Film Festival in Zwitserland en won vervolgens de Beste Korte Film op het Chicago United Film Festival in 2011. Walker’s veel geprezen publicaties omvatten Pictures (2008), Story Teller (2012), The Granny Alphabet (2013, in samenwerking met Lawrence Mynott en Kit Hesketh-Harvey), en The Garden of Earthly Delights (2017). Hij ontving de Isabella Blow Award for Fashion Creator van The British Fashion Council in 2008 en de Infinity Award van The International Center of Photography in 2009. In 2012 ontving Walker een Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society.

Share This Story, Choose Your Platform!