Loading Events

Thomas Boivins foto’s van Belleville, in Parijs, tonen de stad in gebruik – organisch, rommelig, ongeordend. Ze missen opzettelijk de stereotiepe kenmerken van Hausmanns geplande visie op de stad, maar zijn nog steeds mooi, romantisch zelfs. Belleville realiseerde Boivin op basis van zijn eigen ervaringen, hij fotografeerde enkel plaatsen en mensen in de buurt van zijn huis: de grenzen van het project waren bepaald door de afstand die hij op een dag tijd met gemak kon afleggen.

Belleville weerspiegelt het verstrijken van de tijd, de seizoenen, de beweging van het oog van grond naar boom naar hek naar persoon. Boivin blijft overal in de openbare ruimte, houdt zich aan de paden en documenteert de grenzen – hekken, trottoirs, etalages met gordijnen waar we niet doorheen kunnen kijken. Hij legt privémomenten vast in de openbare ruimte, zijn onderwerpen weten dat hij er is, ze zijn medeplichtig en comfortabel, maar er zijn nog steeds barrières. De verzamelde beelden balanceren op een dunne lijn, tussen dichtbij genoeg om te ontroeren en ver genoeg om intrusie vermijden.

Place de la République is een work in progress, dat voor het eerst in het openbaar getoond wordt bij Fondation A Stichting. In tegenstelling tot Bellevillezijn deze portretten van Parijse jongeren vanuit een vaste positie genomen. Boivin keert telkens terug naar hetzelfde plein, niet ver van zijn woning, met een camera op een statief. Net als in Bellevillezijn zijn onderwerpen duidelijk gewillige ‘sitters’. Het geheel van foto’s benadrukt de relatie tussen onderwerp en kunstenaar en de betekenis van de erkenning van het bestaan van de ander door te vragen om zijn of haar portret te mogen maken.

Beide projecten zijn lichtjes getekend door de diep doordrongen nostalgie en melancholie van Parijs. Door zijn praktijk te verankeren in zijn eigen buurt drukt Thomas Boivin met zijn beelden vooral een nieuwsgierigheid naar zijn directe omgeving uit, een verlangen naar een vorm van intimiteit in de openbare ruimte en vooral een bekommernis om de anderen.

Tristan Lund, curator van de tentoonstelling.

Belleville, een tentoonstelling gecoproduceerd door de A Stichting en Maison de la Photographie Robert Doisneau (een inrichting van de Grand-Orly Seine Bièvre Etablissement)”

Share This Story, Choose Your Platform!