Loading Events
Deze overzichtstentoonstelling biedt een nieuwe kijk op het twintigjarige oeuvre van fotograaf Rob Hornstra. Hornstra wordt nationaal en internationaal geroemd voor zijn langdurige documentaire projecten als The Sochi Project: An Atlas and Tourism in the Caucasus (2014), Man Next Door (2017) en The Europeans (2020 – 2030).
Met het streven naar het schetsen van een menselijk beeld van zijn tijd, plaats Hornstra zich in de rijke traditie van de humanistische fotografie, waar grote namen als Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Walker Evans en Ed van der Elsken hem voorgingen.
In de eerste tien jaar van zijn carrière concentreerde Hornstra zich op Rusland, waar hij de verschuiving van een opkomende economie naar een steeds geslotenere samenleving vastlegde. Sinds 2019 richt hij zich op het maken van een tijdsdocument over Europa, een project dat tot 2030 zal voortduren. Hoewel de afstand tussen Rusland en Europa in decennia niet zo groot is geweest als nu, brengt deze tentoonstelling juist de twee dichter bij elkaar door zich te richten op wat ons verbroedert als mensheid.
Deze overzichtstentoonstelling biedt een nieuwe kijk op het oeuvre van Hornstra. Voor het eerst worden verbanden en overeenkomsten gezocht tussen de verschillende series waar hij sinds 2003 aan heeft gewerkt. Altijd heeft hij gewerkt met een lijst van zelf gedefinieerde categorieën, zoals werk, jongeren, sport, transport en religie, geïnspireerd door de Duitse fotograaf August Sander (1876-1964). Hoewel deze categorische methode leidend is, blijft dit vrijwel onzichtbaar in de presentatie van Hornstra’s werk. Tot nu toe, want in deze tentoonstelling staat juist zijn categorische werkproces centraal en slaan we aan de hand daarvan bruggen tussen de verschillende series waar hij sinds 2003 aan heeft gewerkt.
Bijschrift: Medewerker bedrijfskantine, Angarsk, Rusland, 2008 © Rob Hornstra

Share This Story, Choose Your Platform!