Loading Events
  • This event has passed.

Na het overlijden van fotograaf Piet van den Hengel stuitten de erven op een enorme hoeveelheid van zijn fotoprints in passe-partout. 370 stuks om precies te zijn. Stuk voor stuk documenten van een bevlogen fotografisch leven, te mooi om weer op zolder te verstoppen. En zo ontstond het idee voor een foto-expositie als eerbetoon aan Piet.

Piet van den Hengel (1944-2013) was als amateurfotograaf verbonden aan FotoPon, de fotoclub van auto-importeur Pon in Leusden. Van het begin experimenteerde hij met pin hole fotografie, een primitieve vorm van analoge fotografie waarbij lichtgevoelig papier in een doosje het licht opvangt wat door een speldenprikgaatje binnenkomt. Vaak met een hele lange sluitertijd. Het resultaat is een mysterieus, bijna spookachtig beeld. Piet verfrommelde zijn papier of gaf het een tweede belichting van een ander onderwerp. Opvallend is zijn serie pin hole panoramafoto’s waarmee Piet een internationale fotowedstrijd won en deze in Finland mocht presenteren. Een Finse krant kopte een interview met Piet met de titel Mr. Magic with his mousetrap, refererend aan het verhaal dat Piet op een dag met een groot rond blik op statief in het bos zat te fotograferen. Op de vraag van een voorbij wandelend jongetje wat hij aan het doen was antwoordde Piet “Ik ben muizen aan het vangen”. Het jongetje riep spontaan, “Dan moet je eens bij ons in de schuur kijken, daar stikt het van de muizen”.
Het verhaal geeft de luchtigheid aan waarmee Piet fotografeerde. In zijn bescheidenheid is het nooit tot een solo expositie gekomen. “Ik zal pas na mijn dood ontdekt worden”; heeft hij ooit gezegd. Met deze foto-expositie maakt u kennis met een selectie van het werk van Piet. Met wie zijn werk al kent zullen herinneringen opgehaald worden aan deze bijzondere fotograaf.

Share This Story, Choose Your Platform!