Loading Events

PhotoBrussels Festival werd in 2015 opgericht door Hangar en is het jaarlijkse onmisbare event van de fotografie. Tentoonstellingen, ontmoetingen, workshops, conferenties… vormen samen het programma, verspreid over heel Brussel. Als epicentrum van het Festival stelt Hangar een thematische tentoonstelling voor en creëert een programma dat alle locaties verbindt: de Festival Tour. Deze Tour omvat een veertigtal partnerlocaties. De tentoonstelling in Hangar, In the Shadow of Trees, exploreert het thema van de boom aan de hand van een twintigtal projecten.

Grootse tentoonstelling in Hangar
In the Shadow of Trees (21 januari – 26 maart 2022) brengt een twintigtal fotoprojecten samen van internationale kunstenaars (waaronder de drie laureaten van de Prize*). Het doel van de tentoonstelling is om ons bewust te maken van de cruciale rol die bomen innemen in het leven en overleven van de mensheid. Ze roept op tot bewustwording dat elk individu op deze planeet eigenlijk in de schaduw van de bomen leeft…

Er is eveneens een catalogus beschikbaar van de tentoonstelling In the Shadow of Trees.

Kunstenaars :
Terje Abusdal (NO), Pablo Albarenga (UY), Mustapha Azeroual (FR/MA), Olaf Otto Becker (DE), Jelle Brandt Constius & Jeroen Toirkens (NL), Persijn Broersen & Margit Lukács (NL), Edward Burtynsky (CA), Mitch Epstein (US), Arguiñe Escandón (ES) & Yann Gross (CH), Eric Guglielmi (FR), Nicolai Howalt (DK), KIM Jungman (KR), Jaakko Kahilaniemi (FI), Pascal Maître (FR), Beth Moon (US), Enrique Ramirez (CL), Bruno Roels (BE).
Laureaten van de Prize* : Benjamin Deroche (FR), Yutao Gao (CN) en Kíra Krász (HU).

*Prize : De selectie van Hangar wordt aangevuld met de drie winnaars van de projectoproep, de Prize. In september 2021 lanceerde Hangar een projectoproep voor Europese fotografen om drie nieuwe fotoprojecten te realiseren die ons bewust maken van het belang van bomen in ons landschap. De drie geselecteerde winnaars zullen samen met de kunstenaars van de shortlist worden tentoongesteld. De “Leica Lieveling” wordt op donderdag 20 januari 2022 bekendgemaakt en ontvangt een Leica Q2-camera. De juryleden zijn Galila Barzilai Hollander, Christian Caujolle, Delphine Dumont, Rodolphe de Spoelberch, Gaelle Gouinguené en Nick Hannes.

Festival Tour
Hoewel de thematentoonstelling in Hangar het vertrekpunt is van PhotoBrussels Festival, ontvouwt het festival zich ook in de stad via een reeks fototentoonstellingen: de Festival Tour. Zo bundelen Hangar en zijn tentoonstellingspartners (musea, galerijen, culturele centra, scholen, boekhandels) hun krachten om fotografie via verschillende evenementen onder de aandacht te brengen. Met een plattegrond in de hand kan de bezoeker van tentoonstelling naar tentoonstelling gaan om het fotografische medium te (her)ontdekken.

Het parcours omvat volgende plaatsen:
A Galerie, Ada Ventura, Almine Rech, Archiraar Gallery, ARGOS, Atelier Jespers, Box Galerie, Cloud Seven, Contraste, Contretype, Espace Magh, Felix Frachon, Fondation A Stichting, Fondation Frison Horta, Galerie Obadia, Galila’s P.O.C, Geopolis, Inside Out, Irene Laub, Korean Cultural Center, L’Enfant Sauvage, La Nombreuse, La Part du Feu & Le Maga, LMNO, Mhaata, Koninklijk Museum van het Leger, Peinture Fraiche, Pinguin Space, Renew Art Gallery, Stem Cell, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, TinyGallery, Tipi Bookshop, Tour à Plomb, W:Halll.

De kaart van de Festival Tour is beschikbaar op de website van Hangar.

Evenementenprogramma
Het Festival is ook een gelegenheid voor ontmoetingen rond fotografie. Gedurende de twee maanden van het festival zal een programma van conferenties, rondleidingen, workshops en signeersessies worden georganiseerd. Dit is een gelegenheid voor deskundigen, kenners en amateurs om ideeën uit te wisselen, en voor het grote publiek om de verschillende facetten van het medium te ontdekken.

Er wordt ook aan de jeugd gedacht met een ludiek en didactisch parcours doorheen de tentoonstelling In the Shadow of Trees. De vragenlijsten zijn beschikbaar op aanvraag.

Je kan de agenda live volgen op de website van Hangar.

Share This Story, Choose Your Platform!