Loading Events
  • This event has passed.

PHOTO | BRUT BXL is een multidisciplinair tentoonstellingen- en evenementenproject gecoördineerd door het Centre d’Art Brut et Contemporain La “S” Grand Atelier (Vielsalm), in samenwerking met Bruno Decharme, collectioneur en oprichter van abcd / Art Brut in Parijs en 4 partnerorganisaties met vestiging in Brussel: Botanique, CENTRALE for contemporary art, Art et marges musée en Tiny Gallery

In 2019 was tijdens de Rencontres de la photographie d’Arles de tentoonstelling PHOTO | BRUT collection Bruno Decharme & compagnie te zien, die in 2021 de oversteek maakte naar het American Folk Art Museum in New York. In 2022 vatten Bruno Decharme en Anne-Françoise Rouche (La “S” Grand Atelier) het plan op om andere facetten te laten zien van de “outsider fotokunst” aan de hand van de recente ontdekking van het werk van een honderdtal kunstenaars.

De tentoonstelling PHOTO | BRUT #2 Collection Bruno Decharme, die te zien is in Botanique kan worden beschouwd als het vervolg op de tentoonstelling in Arles, maar dan met de nadruk op de ontdekking van nagelnieuw werk wat resulteert in een unieke kennismaking met deze buitengewone fotografie. De tentoonstelling waarop 360 werken te zien zijn, is opgedeeld in vier rubrieken. Sinds zijn ontstaan blijft het concept van de ‘art brut’ onze esthetische perceptie, onze definities van kunst en de zekerheden met betrekking tot onze identiteit in vraag stellen. Dankzij de input van nieuwe collectioneurs, onderzoekers en een steeds groeiend publiek, maar ook dankzij de toegenomen interesse vanwege andere spelers uit het gebied van hedendaagse kunst, maakt deze vraagstelling een evolutie door.

Aan de hand van vier grote thema’s, zijnde « Intieme dagboeken / kranten van de wereld », « Het lichaam, die vreemdeling », « Spelen met twee » en « Hantologie: geesten en fantomen », wil de tentoonstelling het publiek laten kennismaken met dit weinig bestudeerde domein van kunst ondanks het feit dat er een zeer uitgebreid en boeiend corpus voorhanden is.

Share This Story, Choose Your Platform!