Loading Events
  • This event has passed.

Wat betekent opgroeien voor Generatie Z en hoe brengen jongeren zichzelf in beeld? Performing Adulthood is een fotografie- en videoproject van Robin Alysha Clemens over jongeren tussen 16 tot 24 jaar oud. Zij bevinden zich in een fase die draait om het vormen van een eigen identiteit en omgaan met meer verantwoordelijkheden en zelfstandigheid.

Dit project geeft een inkijkje in de wereld van deze generatie. Het vraagt ons na te denken over het zelfbeeld van jongeren, voor wie de aanwezigheid van camera’s een vanzelfsprekendheid is geworden. Performing Adulthood laat de schurende, onderzoekende en soms ongemakkelijke momenten zien, die onze perceptie van volwassenheid, representatie en identiteit vormgeven.

Performing Adulthood
In Performing Adulthood draait Robin Alysha Clemens de rollen van fotograaf en model om. Ze vroeg jongeren om zichzelf te portretteren in de studio waarna de model-fotografen hun eigen foto’s mochten selecteren en cureren. Het project laat echter niet alleen het eindproduct van deze performance zien, maar ook het proces dat daaraan voorafgaat. De bezoeker van de expositie wordt daardoor ook toeschouwer van de momenten die niet geposeerd zijn, momenten waarop die performance tekortschiet en een foto in de prullenbak belandt.

Naast deze zelfportretten zijn er zes scènes te zien waarin verschillende vriendengroepen met elkaar praten over onderwerpen als online daten, vriendschap, de dood, klimaatverandering, eenzaamheid, carrière, woningnood en social media. Door toeschouwer te zijn van deze interacties ontstaat er een intiem beeld van hoe deze jongeren zichzelf presenteren. Niet alleen aan een toeschouwer in een galerie of een fotograaf met een camera, maar voornamelijk aan elkaar.

Visuele representatie
In een wereld waarin visuele representaties belangrijker zijn dan ooit, stelt Performing Adulthood ons de vraag: wat laten wij zien en wat houden we liever verborgen? Hoe zien anderen ons en hoeveel controle hebben wij daar werkelijk over?

Dit project is ontstaan uit een samenwerking met De Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht. In de reeks ‘Imagining Science’ krijgt een fotograaf elk jaar de opdracht om een wetenschappelijk onderzoeksveld te verbeelden in relatie tot een thema. Dit jaar was het thema Generatie Z.


Performing Adulthood is vanaf 26 maart t/m 15 mei te bezoeken in Noorderlicht Studio Groningen. De opening met Q&A is op 26 maart om 16:00u.

26 maart 2022 – 15 mei 2022
Robin Alysha Clemens
Performing Adulthood

 

Robin Alysha Clemens (1992) woont in Amsterdam en visualiseert scènes met een cinematografische benadering, waarbij (sub)culturen en gemeenschapsgevoel alomtegenwoordig zijn. Ze onderzoekt identiteit, cultuur, tradities en de bijbehorende symboliek. Zo verkende ze voor haar project “Owned By No One” verschillende anarchistische protestbewegingen, maar richtte er ook zelf een op. Voor “Oselyata” woonde ze een maand in een ex-daklozen gemeenschap in Lviv, Oekraine. En voor “Yo soy otro tú, tú eres otro yo” portretteerde ze Mexicaanse mensen over hun spiritualiteit en religie. Ze is geïnteresseerd in het grijze gebied tussen realiteit en fictie, representatie en enscenering, en vertelt zo documentaire verhalen.
robinalysha.com
______

Share This Story, Choose Your Platform!