Loading Events
  • This event has passed.

Now You See Me Moria tot en met 1 augustus te zien in de inkomhal van het FOMU

Over heel Europa presenteren verschillende culturele organisaties Now You See Me Moria. In België kun je dit project bekijken in het FOMU (Antwerpen), CIVA (Brussel) en Les Chiroux (Luik).

Moria, op het Griekse eiland Lesbos, is het grootste vluchtelingenkamp in Europa. Het is overbevolkt en de leefomstandigheden zijn onmenselijk. Afgezien van de brand in september vorig jaar, komen er nauwelijks beelden uit het kamp naar buiten of in het nieuws.

Op het Instagram account @now_you_see_me_moria delen bewoners van het kamp beelden en verhalen. Now You See Me Moria groeit uit tot een krachtige vorm van burgerjournalistiek met een ondubbelzinnige call to action: steun de eis voor onmiddellijke evacuatie van het kamp.

Begin dit jaar deden ze een open oproep aan grafisch ontwerpers, meer dan 500 ontwerpers wereldwijd gaven gehoor aan hun oproep. 446 protestposters werden gemaakt, gratis te downloaden en verschenen op Valentijnsdag op muren en ramen in heel Europa. Om de zichtbaarheid te vergroten ontwierpen ze later het “actieboek” met de 446 posters en 15 foto’s van Amir, Ali, Qutaeba en Mostafa.

Het FOMU, CIVA en Le Chriroux geloven in de kracht van fotografie om verandering mogelijk te maken. Elke partner maakt een tentoonstelling met de posters en foto’s en gebruikt zijn platform om zichtbaarheid te geven aan Now You See Me Moria. Ook Stedelijk Museum Amsterdam, Foam, Nederlands Fotomuseum (NL), Fotodok (DE) en vele andere culturele organisaties geven een podium aan Now You See Me Moria.

In het FOMU en CIVA is Now You See Me Moria momenteel te zien. Les Chiroux presenteert in september – oktober 2022 het project als onderdeel van TempoColor.

Now You See Me Moria wordt deze zomer ook getoond op het muziekfestival Pukkelpop (Hasselt) van 19 tem 22 augustus. De presentatie op Pukkelpop maakt deel uit van Art United, een samenwerking tussen verschillende culturele partners – waaronder het FOMU – om cultuur op de festivalweide te brengen.

Now You See Me Moria is in augustus 2020 gestart door Amir, een jonge Afghaanse vluchteling, en de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí. In een poging om mensen in Europa bewust te maken van de onmenselijke situatie in Moria begonnen zij samen een Instagramaccount waarop foto’s en verhalen worden gedeeld over het dagelijkse leven in het kamp.

Ze worden vervoegd door fotografen Ali en Mostafa uit Afghanistan, Qutaeba uit Syrië, grafisch ontwerpers als Raoul, straatartiesten, studenten politieke wetenschappen en een groeiend aantal anderen. De foto’s gemaakt door de bewoners laten het dagelijkse leven in het kamp zien, de erbarmelijke omstandigheden maar soms ook de onverwachte schoonheid. De posters die op basis van deze foto’s zijn gemaakt verbeelden en uiten woede en onmacht, maar zijn vooral een aanklacht tegen het falende Europese vluchtelingenbeleid. Verandering van dat beleid is het doel van het internationale collectief Now You See Me Moria.

In samenwerking met Paradox ontwikkelt Now You See Me Moria een actieboek, dat gelanceerd werd in juni 2021. Het boek is een kant-en-klaar protestmiddel en bevat 446 affiches, 15 foto’s, teksten en een manifest. Het is verkrijgbaar in de FOMU-shop. Alle betrokkenen bij dit project werken op vrijwillige basis mee. Een mogelijk financieel positief resultaat voor het Now You See Me Moria actieboek wordt overgedragen aan de gemeenschap in Moria.

Praktische informatie

Now You See Me Moria is gratis te zien in de inkomhal van het FOMU. Omwille van de geldende coronamaatregelen is het FOMU momenteel enkel toegankelijk voor mensen met een ticket. Reserveer je ticket via https://tickets.fomu.be

Het actieboek is te koop in de museumshop en de webshop van het FOMU voor €50.