Loading Events
  • This event has passed.

De tentoonstelling ‘My Brexit 52/48’ van de Brits-Nederlandse fotojournalist Merlin Daleman (1977) presenteert een indringend verhaal van een verdeeld Groot-Brittannië. Een kleine meerderheid van de Britten stemde in 2016 uit onvrede voor vertrek uit de Europese Unie. Daleman was verrast door de keuze van zijn geboorteland en keert terug naar de steden uit zijn jeugd. Daar vindt hij verdeeldheid en ontevredenheid. Hij fotografeert het dagelijks leven ­ op locaties waar massaal vóór en tegen Brexit is gestemd. De selectie van beelden laten naast teloorgang en armoede ook een zekere saamhorigheid zien.

Daleman reist door steden als Skegness, Kingston Upon, West Bromwich, Havering, Aberdeen, Stratford en Belfast en vindt er verloederde wijken, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Hij legt er inwoners vast van wie het merendeel niet heeft kunnen profiteren van de welvaart die is voortgekomen uit de eenheid van Europa. Families en vrienden die samen op pad gaan, de kermis bezoeken en gokken in arcadehallen. Kinderen die spelen op straat en gelijkgestemden die vaak samenkomen.

Achter de alledaagse beelden gaan een hoge werkeloosheid en gezondheids- en verslavingsproblemen schuil. Ook tonen de foto’s het groeiend aantal daklozen en de afbakening van terrein met schuttingen en hekken waarmee mensen hun territorium verdedigen. Opvallend is de nadrukkelijke aanwezigheid van kinderen op de foto’s, voor Daleman het symbool voor de ongewisse toekomst van het land. Nietsvermoedend groeien zij op, waarbij hun levens onvermijdelijk worden beïnvloed door politieke en economische krachten die ze nog niet kunnen begrijpen.

Merlin Daleman

Merlin Daleman (1977) heeft een Nederlandse moeder en een Britse vader. Hij groeit op in de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham. Daleman vertrekt uit Engeland om in Nederland te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontwikkelt zich als documentairefotograaf en pendelt tussen zijn woonplaats in Noord-Brabant en zijn vaderland. Dit resulteert in een rijk archief van beelden en verhalen. Naast zijn eigen projecten werkt Daleman voor NRC Handelsblad en Trouw. In 2008 en 2010 wint hij de Zilveren Camera in de categorie Documentairefotografie.

Share This Story, Choose Your Platform!