Loading Events
  • This event has passed.

Van 18/02 t/m 19/03/2022 presenteert Michel Szulc Krzyzanowski voor het eerst in Nederland zijn ‘Nieuwe 3-D Sequenties’ bij Gallery WM. Visueel desoriënterend en conceptueel vernieuwend behoren deze sequenties tot één van de hoogtepunten van zijn meer dan 50-jarige carrière.

Met zijn nieuwe 3-D sequenties heeft Michel Szulc Krzyzanowski alweer een indrukwekkende tour de force binnen zijn fotografische praxis geleverd. Niet alleen binnen zijn eigen oeuvre overigens, maar ook voor de conceptuele fotografie, een veld die Szulc Krzyzanowski mede heeft gevormd tot wat het nu is. Voor het eerst toont Szulc Krzyzanowski zijn nieuwe werk in Nederland, na een zeer succesvolle expositie in Juli 2021 bij Galerie Baudoin Lebon in Parijs.

Verfijnd en minimalistisch, brengen de 3-D sequenties van Szulc Krzyzanowski de toeschouwer op een subtiele manier in visuele verwarring. Deze weet logischerwijs dat het beeld tweedimensionaal is, echter hij “ziet” dat de sequenties driedimensionaal zijn. Deze trompe l’oeil huzarenstukjes zijn van zeer grote klasse en behoren tot de hoogtepunten van Szulc Krzyzanowskis carrière die al ruim vijftig jaar beslaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze nieuwe sequenties zijn opgenomen in de Swagemakers collectie en ook de Universiteit Leiden zal het werk in haar collectie opnemen. Om Szulc Krzyzanowskis nieuwe 3-D sequenties te contextualiseren, zal Gallery WM tevens een tiental van zijn vintage werken uit de jaren 70 en 80 presenteren. Dit zijn werken die in de grootste en belangrijkste musea van Europa en de VS zijn tentoongesteld. Hiermee hopen we dat de toeschouwer een beeld krijgt van de ontwikkeling van één van Nederlands meest toonaangevende conceptuele fotografen.

“I really like the 3D color sequences as the 21st century’s follow-ups of your earlier sequences: topical versions of the same inspiring elementary mouldings of time and space in man’s environment. It brings them closer to historical conceptual work for example by Jan Dibbets, which also confirms a current revival of conceptual art in photography – (…). It is all very interesting!”

Maartje van den Heuvel (conservator fotografie van de Universiteit Leiden)

De eerste 100 bezoekers aan de tentoonstelling krijgen een exemplaar van Michel Szulc Krzyzanowskis biografie De man die over zijn schaduw sprong. Michel zal dan ook tijdens de opening op vrijdag de 18de aanwezig zijn in Gallery WM // Elandsgracht 35, 1016 Amsterdam.

Gesprek/dialoog

Tijdens de opening op vrijdag 18 februari vindt een dialoog plaats tussen Michel Szulc Krzyzanowski en Gerrit Jan Wolffensperger over de waardering en herwaardering van conceptuele fotografie uit de ’70 en ’80.

Michel Szulc Krzyzanowski wordt in Nederland gerepresenteerd door Sandvoort Gallery: https://sandvoort.gallery/ en in Frankrijk door Galerie Baudoin Lebon: http://www.baudoin-lebon.com/

Michel Szulc Krzyzanowski (www.szulc.info)

Share This Story, Choose Your Platform!