Loading Events
  • This event has passed.
Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery presenteren van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 de fototentoonstelling Mens op Zee: een veelzijdige maritieme wereld waarin prikkelende, ontroerende en onvoorspelbare portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.
Een veelomvattende tentoonstelling 
Met een verrassend tentoonstellingsontwerp van prijswinnend ontwerpbureau MAISON the FAUX dompelt Mens op Zee de bezoeker onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. De rijke verzameling fotografische werken – waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn – toont een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan.
Identiteit en transitie 
De tentoonstelling belicht de vaste rollen en veranderlijke identiteiten van de mens op zee: sociale structuren en hiërarchie aan boord tegenover vrijheid en transitie. De mens op zee is letterlijk in beweging, reist – soms noodgedwongen – van A naar B, bevindt zich tussen twee werelden en vaart voorbij de grenzen van het bekende. Op het snijvlak tussen heden en verleden belicht Mens op Zee menselijke verhalen achter grotere thema’s als gender, inclusie en migratie.
Fotografie in alle soorten en maten 
Mens op Zee toont fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van een daguerreotypie en zoutdruk van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersive beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.
Mens op Zee is een coproductie van Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery. De tentoonstelling is bij Het Scheepvaartmuseum te zien van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023.
Mens op Zee is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, Fonds21 en de participanten van Het Compagnie Fonds.
image image
Over Dutch National Portrait Gallery  
Dutch National Portrait Gallery is in 2014 opgericht onder auspiciën van de directie van de Londense National Portrait Gallery. In de afgelopen jaren zijn tentoonstellingen gemaakt op locatie en in samenwerking met musea, verzamelaars en partnerorganisaties als het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Daarnaast is er sinds 2021 een eigen mini-tentoonstellingsplek: de Portrait Gallery Studio op het Marineterrein in Amsterdam.
Over Het Scheepvaartmuseum 
Het Scheepvaartmuseum bewaart één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten. Onder het motto water verbindt wereldenwaarborgt Het Scheepvaartmuseum 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en verbindt deze met de samenleving van nu en van de toekomst middels vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een rijk scala publieksprogramma’s en nog veel meer.

Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery presenteren van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 de fototentoonstelling Mens op Zee: een veelzijdige maritieme wereld waarin prikkelende, ontroerende en onvoorspelbare portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.

 

Share This Story, Choose Your Platform!