Loading Events
  • This event has passed.

Het Scheepvaartmuseum toont van 4 oktober 2019 tot en met 12 Oktober 2020 de tentoonstelling Rijzend Water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel. Van Lohuizen reisde naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, Marshall islands, Fiji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Ook maakte hij foto’s in Nederland. Kadir van Lohuizen sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de klimaatcrisis te belichten. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Rijzend Water schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.

Wake-up call
Rijzend Water is voor de bezoeker een wake-up call. Het laat zien dat klimaatcrisis niet meer te stoppen is, maar enkel nog vertraagd kan worden. In de tentoonstelling zijn projecties met stilstaand en bewegend beeld te zien dat wordt ondersteund met geluidopnames van diverse locaties waarnaar Van Lohuizen afreisde. Samen vormt dit een visueel spektakel over een zeer urgent thema, waardoor het onderwerp voor de bezoeker dichtbij komt.

Enorme zeggingskracht
In de fotoreportage Rijzend Water documenteert Van Lohuizen de werkelijkheid op een verhalende manier en brengt hij meerdere perspectieven van de klimaatcrisis in beeld. Door het hoge artistieke niveau van zijn werk, zijn gedrevenheid en nauwe betrokkenheid bij het onderwerp hebben de foto’s van Van Lohuizen een enorme zeggingskracht. Door lang aanwezig te zijn in een bepaald gebied en intensief contact te zoeken met de mensen die in het gebied wonen, vangt hij personen op onbewaakte ogenblikken. De kijker wordt hierdoor letterlijk het beeld ingetrokken. In combinatie met filmmateriaal geeft het de bezoeker een verontrustende en tegelijkertijd intieme kijk in het leven van deze personen.

Strijd om het IJs & Arctic: New Frontier
Rijzend Water opent tegelijkertijd met de tentoonstelling Strijd om het IJs over 400 jaar Nederlandse ontdekking en exploitatie van de Noordpool. Deze tentoonstelling toont het proces van Nederlandse groei in het Noordpoolgebied; een proces waarbinnen exploratie, exploitatie, wetenschap en nationalisme een rol speelden en waarbinnen de grenzen van het mogelijke steeds verder opschuiven. De tentoonstelling Strijd om het ijs sluit af met de presentatie Arctic: New Frontier van fotojournalisten en filmmakers Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev, waarin zij de actuele situatie in het Noordpoolgebied belichten.

Kadir van Lohuizen
Van Lohuizen is een internationaal gelauwerd fotojournalist. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder verschillende prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera en een Visa d’Or. Kadir van Lohuizen staat bekend om zijn diepgaande interesse voor maatschappelijke thema’s en werkt vaak lange tijd aan projecten. Van Lohuizen heeft een lange, persoonlijke geschiedenis met water, al voordat hij professioneel fotograaf werd. Hij woont 25 jaar op een zeilende tjalk in Amsterdam. Zijn fascinatie en respect voor de zee zit in zijn genen. De zorg over het klimaat komt hier grotendeels uit voort. De laatste jaren legde hij zich, naast fotografie, meer toe op het gebruik van andere media waaronder video, drone beelden en geluid. Dit speelt ook een essentiële rol in het werk dat hij in Het Scheepvaartmuseum presenteert.
Urgente thema’s in Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse, internationale kunstenaars. Het museum grijpt maritieme ontwikkelingen in het verleden, heden en de toekomst aan om de dialoog over actuele thema’s te stimuleren. De klimaatverandering en de zeespiegelstijging zijn urgente onderwerpen die het museum in essentie raken. Het project van Van Lohuizen sluit hier in artistiek en inhoudelijk opzicht naadloos bij aan. Met Strijd om het ijs en Rijzend Water pakt het museum haar maatschappelijke rol om een breed publiek te informeren en activeren.

Beeld: Terschelling uit de serie Rising Tide, Kadir van Lohuizen, 2019.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]