Loading Events
  • This event has passed.

Hopstreet Gallery kondigt u met trots de eerste solotentoonstelling in België aan van kunstenares Julie Cockburn (Londen, 1966).

In haar tentoonstelling “Ma” toont Julie Cockburn nieuw werk dat kadert binnen haar doorlopende reeksen van portretten, landschappen en stillevens. Cockburn gebruikt ambachtelijke technieken zoals borduren, collage, zeefdrukken en flocken om haar eigen persoonlijke beeldtaal toe te voegen aan zorgvuldig uitgezocht tweedehands fotomateriaal.

De titel “Ma” is een Japans woord dat vertaald kan worden als “leeg”, “ruimte”, “leemte”, “pauze” of als “ruimte tussen twee structurele delen”. Toen Cockburn onlangs Ikebana – Japans bloemschikken – ontdekte, werd zij getroffen door de processen die in deze traditionele en bedachtzame kunstvorm worden toegepast, en was zij geïntrigeerd door het feit dat zij deze processen ook in haar eigen werkpraktijk gebruikte.

Ten eerste speelt de formele compositie een sleutelrol in de keuze van de originele foto’s die als basis dienen voor haar werk. Naast kleur, textuur en betekenis is compositie ook fundamenteel voor de beslissingen die ze neemt bij het uitvoeren van haar transformaties. De “Ma”-stillevens illustreren dit in zekere mate. Daar waar de kunstenares veel van haar borduurwerken nauwgezet op de computer uittekent, heeft ze hier elk boeket uit de vrije hand toegevoegd, totdat ze een vorm en een evenwicht
bereikte die haar bevredigden. Elk werk begon op een andere manier, en elke compositie was dan ook het resultaat van een eigen geleidelijk ontstaansproces.

“Ma” is op een meer emotionele manier te lezen in Cockburn’s portretten. Het zijn weesfoto’s, elegant gecomponeerd, maar vaak verouderd en afgedankt, gevonden in rommelwinkels of gekocht in grote partijen op eBay; hun familiegeschiedenis ontbreekt. Cockburn dicht deze “leemte” met haar eigen verhaal, door gebruik te maken van geborduurde grafische motieven en door fantasierijke en raadselachtige titels toe te voegen.

De “Cousin Tree”, een reeks afdrukken op groot formaat waarop de kunstenares wijzigingen heeft aangebracht, verwijzen eveneens naar de Japanse traditie. Op een canvas met het motief van de bloeiende boom heeft Cockburn een emoji geschilderd. De afbeelding ziet er op een pakkende manier tragikomisch uit, en de flocktechniek waarmee ze is uitgevoerd, geeft haar een zacht, stuifmeelachtig oppervlak. Je kan dit oneerbiedige en uit de losse pols getekende merkteken interpreteren als een moderne versie van de traditionele kalligrafie.

Cockburn’s hele kunstpraktijk is meditatief van aard – je ziet de aandacht voor het detail en je beseft hoeveel uren er nodig zijn voor dit geperfectioneerde naaldwerk. In deze drukke, rusteloze wereld waarin we dagelijks geconfronteerd worden met de broosheid van elke orde en van het leven zelf, is het misschien net in de “tussenruimte” dat we vertroosting kunnen vinden.

Julie Cockburn heeft tentoongesteld in The New Art Gallery, Walsall (UK); The Photographers’ Gallery, Londen;
Museum voor Moderne Kunst, Arnhem (Nederland); Walker Art Gallery, Liverpool (UK); Nottingham Castle Museum
and Art Gallery, Nottingham (UK); Wellcome Collection, Londen ; Jerwood Space, Londen; Yale Centre For British
Art (USA).

De tentoonstelling opent 17 maart, 15-19u.

Haar werk bevindt zich in belangrijke collecties zoals de Akzo Nobel Art Foundation (Nederland); Art In Embassies
(USA); British Land, Londen (UK); Caldic Collection (Nederland); Goss-Michael Foundation (USA); Nottingham
Castle Museum and Art Gallery, Nottingham (UK); John Jones, Londen (UK); Miniatuur Museum voor Hedendaagse
Kunst, Amsterdam (Nederland); Pier 24, San Francisco (USA); The Arts Club, Dover Street, Londen (UK); The Ivy,
Londen (UK); The Wellcome Collection, Londen (UK); Yale Center For British Art (USA).