Loading Events
  • This event has passed.

De tentoonstelling Valparaiso is het weerwoord van Alexandre Christiaens op de uitnodiging van het FIFV (Festival Internacional de Fotografia en Valparaiso) in 2021. Rodrigo Gómez Rovira, directeur van het FIFV sinds de oprichting in 2010, en Alexandre Christiaens zijn de gezamenlijke curatoren en hebben de fotografen Matt Jacob (Frankrijk) en Julia Toro (Chili) naar Brussel uitgenodigd, die beiden ook al in het FIFV hebben tentoongesteld.

Rodrigo Gómez Rovira ziet het festival als een ontmoeting van ervaringen, waar beelden en het gebruik ervan een voorwendsel zijn voor levende praktijken. Het FIFV, dat verschillende ruimtes van de stad inneemt, is een evenement met een militante geest, waarbij fotografie de getuige wordt van een wereld in voortdurende verandering. We laten onze stem horen te midden van klimaatcrisis, economische crisis, geweld, ongelijkheid, honger, droogte, oorlog en migratie. Wij zijn gereïncarneerd in een steeds meer geglobaliseerde, veranderende en onzekere wereld. Misschien is wat het verzwakt de lineaire logica, de logica die alles aan berekening en statistiek tracht te onderwerpen. Wij maken deel uit van een divers, onzeker en willekeurig netwerk van onderlinge afhankelijkheid. Dit zijn de woorden van de directeur, Rodrigo Gómez Rovira. In 2021, na een virtuele editie vanwege de pandemie, was Un nuevo habitar het thema van het FIFV.

In deze editie geeft Alexandre Christiaens een portret van de stad tijdens de pandemie, met de bijzondere belangstelling die zijn werk kenmerkt voor zeegezichten en de menselijkheid die erin vervat zit. Matt Jacob was onder meer geïnteresseerd in vissers en kleine commerçanten. Julia Toro, een grote naam in de Argentijnse fotografie en deelnemer aan het FIFV in 2018, schetst al jaren een intiem en filosofisch portret van de stad en haar havenactiviteiten, vooral vanuit de bussen die de stad doorkruisen.

Deze tentoonstelling is een geheel van deeltjes die elkaar aanvullen en tegelijk ook een visie en een engagement voor een collectief geheugen over onze tijd bieden.

Tijdens de tentoonstelling bij Contretype zullen de werken worden gepresenteerd die het FIFV aan de 3 fotografen heeft gewijd.

Share This Story, Choose Your Platform!