Loading Events
  • This event has passed.

Jazz by Ed van der Elsken

Tussen 1955 en 1961 bezocht en fotografeerde Ed van der Elsken de befaamde nachtelijke jazzconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw van grote namen als Chet Baker, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Art Blakey. Het Nederlands Fotomuseum presenteert op het festival een selectie van zijn beste jazzfoto’s.

Ed van der Elsken (1925-1990) kwam in contact met jazz door de muziek van Chet Baker. Diens optreden op 17 september 1955 was het eerste jazzconcert dat Van der Elsken fotografeerde. Hij voelde zich aangetrokken tot Bakers muziek vanwege de melancholie en existentiële onlustgevoelens die er in doorklinken. De gebrekkige verlichting in het Concertgebouw zorgt ervoor dat zijn foto’s er spontaan en ongepolijst uitzien.

Al snel werden Van der Elskens jazzfoto’s in Het Parool gepubliceerd. Na Chet Baker volgden andere grote namen: van Duke Ellington tot Thelonious Monk, van Stan Getz tot John Coltrane. Een selectie van deze foto’s is op het festival te zien.

Ed van der Elsken (1925-1990) was geen echte jazzfotograaf, maar wel een echte jazzfan. Via mensen als Jan Vrijman, Simon Vinkenoog en Remco Campert maakte hij kennis met de muziek van Chet Baker. Zijn optreden op 17 september 1955 was het eerste jazzconcert dat Van der Elsken fotografeerde. Al snel werden Van der Elskens ‘jazz-foto’s’ in Het Parool gepubliceerd. Na Chet Baker volgden alle grote namen van de jazz: van Duke Ellington tot Thelonious Monk, van Stan Getz tot John Coltrane.

Het licht in het Concertgebouw maakte het fotograferen lastig. Maar Van der Elsken had met bestaand licht leren werken toen hij voor zijn serie Een Liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Pres aan de slag was in Parijs. Het beetje licht dat er op het negatief stond, haalde hij er in de donkere kamer wel uit. Vrijwel al zijn jazz-foto’s hebben mede daarom iets ruws en lichtzinnigs.

In 1959 verscheen het boek Jazz van Ed van der Elsken. Hiermee schaart hij zich onder het selecte gezelschap van grote jazzfotografen als William Claxton en Francis Wolff, doordat hij er zo goed in geslaagd is jazz als een springlevende performance kunst neer te zetten.

Alleen te bezoeken via North sea jazz pas. Kaartjes: www.northseajazz.com