Loading Events
  • This event has passed.

Op deze maar liefst 40ste editie van Photo31 zitten wij aan tafel met Jan Dirk van der Burg. Jan Dirk fotografeert, filmt, maakt fotocomedy en is de huidige Fotograaf des Vaderlands. Al vier jaar lang is hij Ambassadeur van de Nederlands Fotografie en probeert hij het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken. Hij is vooral bekend vanwege zijn ironische benadering tot onze (beeld)cultuur en zijn droge documentaire stijl. In 2004 studeerde Jan Dirk af met een serie over kantoren. Zes jaar later publiceerde hij het succesvolle fotoboek Olifantenpaadjes, een optimistische aanklacht tegen landschappelijke misstanden en een ode aan de kortste weg van A naar B. In samenwerking met Marcel van Roosmalen verscheen in 2021 het boek “Nederland onder het Systeemplafond”. Zelf omschrijft zijn werk wel eens als “droogklotige flitsfotografie” waarbij hij zijn onderwerpen zo sec mogelijk vastlegt en humor een belangrijk stijlmiddel is. Jan Dirk is ook al jaren Pandist, geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder.

In 2018 werd Van der Burg benoemd tot de vijfde Fotograaf des Vaderlands, datzelfde jaar presenteerde hij op theaterfestival De Parade een fotocomedyshow rond zijn werk. Voor de Volkskrant maakt hij de rubriek #heerlijkgenieten, en voor NRC een beeldverslag van Nederland als veelgelezen rubriek. De laatste periode van zijn ‘ambtstermijn’ valt samen met zijn eerste museale solo-expositie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waarbij ook een nieuw fotoboek verschenen is. Beide heten ‘Typisch Nederland’ en zijn een vervolg op het gelijknamige populaire beeldverslag dat hij ruim twee jaar voor NRC produceerde.
In zijn zoektocht naar de Hollandse volksaard heeft hij Nederland ‘helemaal plat gefotografeerd’, schrijft hij in de inleiding van zijn boek, dat bijna duizend foto’s bevat. De eerste opnamen dateren van 2009, toen hij gemeentelijke hondenpoepzuigers vastlegde, maar het gros is geschoten tijdens zijn termijn als Fotograaf des Vaderlands.

Te midden van zijn expositie in het Nederlands Fotomuseum praat Jan Dirk van der Burg een uur lang met Diana Bokje van Photo31 over fotografie, de karakteristiek van onze cultuur, het belang van humor en de betekenis van het schijnbaar alledaagse.

www.jandirk.com

PROGRAMMA

Photo31 webinar met Jan Dirk van der Burg 5 oktober 2022:

1. Link voor inloggen uiterlijk om 19:00 uur beschikbaar via Eventbrite

2. Webinar toegankelijk vanaf 19:45 uur

3. Aanvang Webinar om 20:00 uur

4. Einde uiterlijk 21:30

Tijdens het Webinar is er ruimte voor vragen via de chatfunctie. 

Wees er snel bij en meld je aan! 

programmering: Astrid Verhoef – interview: Diana Bokje – techniek: Barend Houtsmuller / Carel Brugman – montage: Carel Brugman – promotie: Anna Witkowska / Astrid Verhoef

 

Share This Story, Choose Your Platform!