Loading Events
  • This event has passed.

De ING Talent Award biedt aanstormend fotografietalent in Europa een platform om eigen werk aan een internationaal publiek te tonen. De vijf fotografen die zijn doorgedrongen tot de finale van deze achtste editie zijn Alina Frieske (1994, Duitsland), Camilla Ferrari (1992, Italië), Esther Hovers (1991, Nederland), Etienne Courtois (1969, België) en Ire Lenes (1981, Spanje). De finalisten worden begeleid door de beroemde Amerikaanse fotograaf Alec Soth en zijn voorgedragen door experts verbonden aan Futures, het fotografieplatform voor aanstormend Europees fotografietalent. De uitreiking vindt plaats op woensdag 2 juni en zal online te volgen zijn. Vanaf 27 mei is het werk van de finalisten en oud-winnaars te zien in de Kunsthal.

De talenten doorlopen drie maanden een intensief coaching traject en creëren in deze periode nieuw werk voor de ING Collectie. Hierin geven ze uiting aan het thema ‘Resilience, a personal story’, een onderwerp dat goed past in deze uitdagende tijd die van iedereen een extra dosis veerkracht vraagt. De winnaar van de ING Talent Award 2021 wordt gekozen door een internationale jury bestaande uit: Alessia Glaviano (senior photo editor van Vogue Italia, L’Uomo Vogue), schrijver, kunstcriticus en curator Hans den Hartog Jager, Sanne ten Brink (hoofdconservator ING Collectie), Azu Nwagbogu (curator, directeur LagosPhoto Festival en African Artists’ Foundation) en de Amerikaanse beeldend kunstenaar en schrijver Roni Horn. De winnaar van de vakjuryprijs ontvangt € 10.000, de winnaar van de publieksprijs wordt uitgenodigd nieuw werk te maken voor de ING Collectie. Binnenkort lees je hier meer over hoe je mee kunt stemmen voor de publieksprijs.

Sanne ten Brink, hoofdconservator ING Collectie: ”Ik ben heel benieuwd hoe de finalisten het thema ‘Resilience, a personal story’ zullen interpreteren. Wat is hun persoonlijke verhaal? Dit kan iets intiems, dicht bij huis zijn, hoe blijf je trouw aan jezelf ondanks alle obstakels in deze tijd? Of gerelateerd aan meer universele uitdagingen waarmee we allemaal worden geconfronteerd, zoals klimaatverandering of de polarisatie van de samenleving als geheel”.

INTERNATIONAAL PODIUM
De ING Talent Award wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en vindt voor het eerst plaats in Kunsthal Rotterdam. Ieder jaar nemen vijf finalisten deel aan het talentenprogramma dat opkomende kunstenaars uitdaagt om de grenzen van de hedendaagse fotografie te verkennen en een volgende carrièrestap te maken. In het kader van dit programma ontvangen ze begeleiding van specialisten en krijgen zij de kans kennis uit te wisselen met fotografieprofessionals en hun netwerk te vergroten. Uitzonderlijk Europees fotografietalent krijgt door de award een internationaal podium. Hiermee wil ING creativiteit en kunst voor een groot publiek toegankelijk maken en tegelijkertijd een boost geven aan het hedendaagse kunstklimaat. Inmiddels heeft ING met de Talent Award vijfendertig internationale jonge fotografen op weg geholpen met hun carrière.

WINNAARS JURYPRIJS 2013 – 1019
Ook het werk van de winnaars van de juryprijs van de afgelopen jaren zal in de tentoonstelling een plek krijgen: 2013 – Ola Lanko (1985, Oekraïne), 2014 – Anne Geene (1983, Nederland), 2015 – Sophie Jung (1982, Luxemburg), 2016 – Thomas Albdorf (1983,Oostenrijk), 2017 – Andrea Grützner (1984, Duitsland), 2018 – Jaakko Kahilaniemi (1989, Finland) en 2019 – Karolina Wojtas (1996, Polen).

 

Share This Story, Choose Your Platform!