Loading Events
  • This event has passed.

Met trots presenteert The Ravestijn Gallery I See You in Everything van het Nederlandse kunstenaarsduo Inez & Vinoodh. Dit is de eerste solo-expositie van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in de galerie. De expositie kent geen vastomlijnd thema en omspant geen specifieke periode: The Ravestijn Gallery toont een selectie van werken uit hun totale, indrukwekkende oeuvre.

Hieronder zijn foto’s die Inez & Vinoodh in de afgelopen dertig jaar maakten voor onder meer Vogue Paris, New York Times Magazine, Purple en The Face. De diversiteit in werken is kenmerkend voor Inez & Vinoodh. Ze laten zich niet leiden door een vast esthetisch idee, maar juist door de mensen voor hun camera. Het idee achter de foto komt altijd op de eerste plaats. Elk werk is gesigneerd met ‘Inez & Vinoodh’ en ze laten in het midden wie welke rol in het creatieve proces heeft gehad. Zo stellen ze het beeld en de gefotografeerde altijd nadrukkelijk centraal. Context en verwachtingen zijn van ondergeschikt belang.

Hoewel hun werkwijze nooit hetzelfde blijft, zorgt de onveranderlijke dualiteit in hun artistieke werk en in hun liefdesrelatie voor het onmiskenbare karakter dat in al hun werken terugkomt. In de woorden van Inez: “Er heerst altijd spanning tussen schoonheid en het groteske, spiritualiteit en alledaagsheid, high fashion en low fashion, man en vrouw.”

Deze dualiteit komt dan ook duidelijk naar voren in de werken die zijn opgenomen in de expositie. In Lucy Fer is het Estse supermodel Carmen Kass getransformeerd in een mythologisch wezen met drie overvloedig behaarde hoofden op haar naakte lichaam. De elegantie en het realisme van de menselijke vorm nemen het op tegen een monsterlijke fantasie. Dualisme blijft op een subtiele manier tekenend voor het werk van Inez & Vinoodh, maar het fundament van hun succes legden ze met het baanbrekende gebruik van digitale technologieën.

In de vroege jaren negentig van de vorige eeuw maakten ze als eersten gebruik van software om hun persoonlijke visie neer te zetten binnen de modefotografie. Dit begon met de serie For Your Pleasure, die in 1994 in het aprilnummer van The Face werd gepubliceerd. Flamboyante, gestileerde modellen werden digitaal op diverse stockfoto’s geplakt. Dat leverde bizarre en gewaagde beelden op waarmee het duo op een doordachte manier een paradigmaverandering omhelsde die we tegenwoordig veelal als problematisch zien.

In A Two-Tone Stretch Satin and Lace Pantsuit door Bertrand Marechal – dat ook deel uitmaakt van de expositie – zien we een vrouw gekleed in een glamoureus, laag uitgesneden broekpak. In extase trekt ze het T-shirt omhoog van een onschuldig, vrolijk lachend jongetje dat op een dokterstafel zit. De bewerking van de twee beelden is zo slim in balans dat de hand van Inez & Vinoodh nog maar nét herkenbaar is. Ons ongeloof kunnen we daardoor uitstellen, al is het maar voor even. Deze werkwijze domineert hun oeuvre inmiddels niet meer en heeft grotendeels plaatsgemaakt voor een gevoeligheid die volledig in de realiteit staat. Het is echter essentieel om over een dergelijke context te beschikken als je inzicht wilt krijgen in hun kunst als volhardende toewijding aan het medium fotografie.

Hun onconventionele aanpak heeft een nieuwe kijk op modefotografie binnen de kunst teweeggebracht: hun werk is zowel te zien in musea als op de cover van modetijdschriften. Na dertig jaar spelen Inez & Vinoodh nog altijd met de tijdelijkheid van veel moderne mode. Trends worden tijdloze beelden, die soms decennia later in een nieuwe context verschijnen. Dat is dan ook precies het doel van deze expositie.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, bekend als Inez & Vinoodh (1963/1961) behoren tot de invloedrijkste hedendaagse modefotografen. Ze zijn wereldwijd bekend om hun baanbrekende gebruik van digitale bewerking in de fashionindustrie in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw. Destijds werden dergelijke technieken voornamelijk toegepast in de reclamewereld, terwijl de heersende esthetiek nauw verbonden was met de grunge-beweging. Inez & Vinoodh gebruikten digitale bewerking op een nieuwe manier, waarmee ze een vernieuwende, kleurrijke en fantastische collectie aan de kunstcanon toevoegden die werd geroemd door de mode- én kunstwereld.

In onze door technologie gedreven tijd is nauwelijks meer voor te stellen hoeveel invloed hun werk heeft gehad, maar het bewijs is overal: er is vrijwel geen merk of naam in de populaire cultuur die niet op een of andere manier is beïnvloed door Inez & Vinoodh. Inez & Vinoodh hebben editorials geschoten voor een eindeloze reeks toonaangevende merken, zoals Christian Dior, Yves Saint Laurent, Gucci, Louis Vuitton en Chanel, en voor grootheden als Kate Moss, Lady Gaga, Tom Cruise, Rihanna, Kanye West en Paul McCartney. Hun werk is tentoongesteld in galerieën en musea over de hele wereld, zoals het Stedelijk Museum en Van Gogh Museum in Amsterdam, The Hayward Gallery in Londen, de Deichtorhallen in Hamburg en The Whitney Museum of Contemporary Art in New York. Hun retrospectief, getiteld Pretty Much Everything 1985-2010, begon in de zomer van 2010 in het FOAM in Amsterdam aan een internationale tour. Daarna is deze overzichtstentoonstelling onder meer te zien geweest in het Pavillion Bienal in Sao Paulo, The Dallas Contemporary in Dallas en Fotografiska in Stockholm.

 

Openingingstijden: maandag t/m zaterdag 12:00 – 17:00 uur

Opening vrijdag 6 september 2019 van 17:00 – 19:00 uur Tentoonstelling 7 september – 19 oktober 2019