Loading Events
  • This event has passed.

Wat is het verhaal achter de foto die we op de voorpagina van een nieuwssite of krant zien? En wat is de invloed van de maker ervan op onze beeldvorming? Hoe kan een foto ons zo raken dat we het beeld vele jaren later nog helder op ons netvlies hebben?

De expositie IMPACT – photos that matter gaat over het werk van  fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Impact
In het Rietveldpaviljoen laten fotografen en beeldend kunstenaars beelden zien die zij met nadruk (‘this matters!”) willen laten zien. Vaak met de bedoeling om schrijnende situaties onder de aandacht te brengen. Soms om de geportretteerde een hart onder de riem te steken of om geld te genereren voor het oplossen van een probleemsituatie. Maar altijd om te voorkomen dat de gefotografeerde situatie of mens in de vergetelheid verdwijnt. Altijd om ‘impact’ te weeg te brengen.

Prijswinnende fotografen
Er is werk te zien van prijswinnende fotografen als Cynthia Boll, llvy Njiokiktjien en Sandra Minten. Ook zijn er fotoseries te zien van bevlogen Amersfoortse fotografen Pauli Gerritsen, Jaco Klamer en Annemiek van der Kuil. En van de Balinese Rudi Waisnawa.

Nederlands Indië
De complexe historie van Nederlands Indië / Indonesië heeft ook een aparte plaats in deze expositie. In vier delen worden foto’s met passende verhalen getoond.

  • De oorlog in Nederlands Indië 
  • De overstap van Nederlands Indië naar Nederland 
  • Diversiteit met familiefoto’s met poesaka’s (tastbare herinneringen) 
  • De derde generatie van in Nederland geboren mensen met Indische roots 

Nevenprogramma
De expositie nodigt uit tot gesprek, tot het uitdiepen van de vraag hoe de kracht van een foto kan worden vergroot. Dit doen we ook in een goed gevuld nevenprogramma op de donderdagavonden en in de weekenden. Hou de 033Fotostad website (Evenementen) en bijbehorende social media in de gaten.