Loading Events
  • This event has passed.

The Other Side of Silence is de eerste Nederlandse tentoonstelling van een van de meest vooraanstaande conceptuele fotografen van deze tijd. Met levensgrote foto’s legt de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian de wonden van conflicten bloot.

The Other Side of Silence is de eerste Nederlandse tentoonstelling van een van de meest vooraanstaande conceptuele fotografen van deze tijd. Met levensgrote foto’s legt de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian de wonden van conflicten bloot.

De tentoonstelling The Other Side of Silence verkent via beelden de uiteenlopende manieren waarop omstreden geschiedenissen worden verteld en verspreid. Het publiek wordt meegenomen op een uitgebreide reis over openbare pleinen in Aleppo, Latakia en Damascus, door de lucht boven Palmyra en over de besneeuwde postindustriële landschappen van het hedendaagse Armenië.

In totaal zijn meer dan vijftien van Sarkissians belangrijkste werken uit de eerste helft van zijn carrière te zien in de tentoonstelling, waaronder zijn persoonlijke verkenning van zijn Armeense erfgoed in In Between (2006) en zijn nieuwe, nog nooit getoonde opdracht Sweet and Sour (2022); een van zijn meest persoonlijke werken tot nu toe.

Het Bonnefanten heeft Final Flight (2018-2019) opgenomen in de collectie en opdracht gegeven voor Sweet and Sour (2022).

Over Hrair Sarkissian
Hrair Sarkissian, geboren en getogen in Damascus (1973), begon zijn opleiding in zijn vaders fotolab, Dream Color, in Damascus. Gegrepen door de mogelijkheden van de fotografie verhuisde hij als dertiger van Syrië naar Nederland om hier zijn studie voort te zetten. In 2010 voltooide hij een BFA in fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, waar hij analoge groot formaat fotografie als zijn primaire medium bleef gebruiken. Sinds 2011 woont en werkt Sarkissian in Londen.

In collecties over de wereld
Het werk van Sarkissian is met enige regelmaat in solo- en groepstentoonstellingen te zien geweest. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van The Modern Art Museum of Fort Worth, Texas; Utah Museum of Fine Arts, Salt Lake City, VS; Mori Museum, Tokyo; Tate Modern, Londen; Sharjah Art Foundation; V.A.E.; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena, Italië; Fondazione Cari Spezia, Italië; The Khalid Shoman Collection, Amman; en The Farjam Collection, Dubai. Zijn werk bleef niet onopgemerkt. Sarkissian ontving onder meer de Abraaj Group Art Prize, Dubai (2012) en een Steenbergen Stipendium, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam (2010).

Organisatie van de tentoonstelling
Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence is georganiseerd door het Bonnefanten, Sharjah Art Foundation en Bonniers Konsthall. De tentoonstelling is samengesteld door Stijn Huijts, algemeen en artistiek directeur Bonnefanten, Dr. Omar Kholeif, directeur collecties en senior curator Sharjah Art Foundation, en Dr. Theodor Ringborn, artistiek directeur Bonniers Konsthall.

Publicatie Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence
Bij de tentoonstelling is de eerste omvangrijke publicatie Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence verkrijgbaar, die is samengesteld en geschreven door Dr. Omar Kholeif en Dr. Theodor Ringborg. De publicatie bevat essays en teksten van Stijn Huijts, Hoor Al Qasimi, Hannah Feldman, Marianne Hirsch, Omar Kholeif, Vali Mahlouji, Todd Reisz en Theodor Ringborg. Het boek is in het Engels verkrijgbaar in de museumshop. Prijs: €45, ISBN: 9791280579010.

TICKETS & PRAKTISCHE INFO

Share This Story, Choose Your Platform!