Loading Events
  • This event has passed.

In zijn zwart-wit fotocollages op groot formaat legt Lior Gal twee beelden over elkaar heen, waarvan de contactlijn een horizon vormt. De kunstenaar keert de zwaartekrachten om en creëert landschappen die buiten de tijd-ruimte staan en niet nog zijn verkend.

Aardse natuurlijke objecten en woestijnen in de stijl van Georges Lukas komen samen in science-fictionachtige en bijna futuristisch constructies. Wat in schril contrast staat met de manier waarop zijn beelden tot stand komen: hij werkt met vintage fototoestellen en analoge fotografie, hij ontwikkelt in een donkere kamer en vermijdt elke vorm van digitale productie en post-productie.

Zijn werk als ontwikkelaar is uiteindelijk bijna even picturaal als dat van een schilder die met het penseel aan de slag gaat en hij biedt de toeschouwer een onwaarschijnlijk palet van zwart, donkergrijs, okergrijs, gebroken wit, zilverwit door de combinatie van licht, papier en sluitertijd. De nederigheid van de techniek en de onmiddellijke gevoeligheid van zijn beelden maken zijn werk net zo verrassend en krachtig. Men zou denken dat men die werelden reeds heeft gezien, ergens in een diepe droom of in onze verbeelding. Lior Gal ziet de natuur niet als een geheel maar als aparte fragmenten die hij registreert door de fotografie, en daarna door de collage naast elkaar zet om een ander beeld te creëren, buiten de reële wereld. Hij roept bij de toeschouwer het paradoxale gevoel op dat die tegelijkertijd met iets vertrouwds én met het onbekende wordt geconfronteerd.

Biografie
Geboren in 1977, in Israël. Woont en werkt in Brussel.
Liro Gal exposeert regelmatig als fotograaf en plastisch kunstenaar, zowel in groepsverband als individueel, in Parijs, Edinburgh, Brussel, Los Angeles, Jeruzalem.