Loading Events
  • This event has passed.

American Winter is de derde tentoonstelling van de Zweedse fotograaf Gerry Johansson (1945) bij Galerie Wouter van Leeuwen.

Voor American Winter reisde Johansson vorige winter door gehuchten en slaapsteden in Kansas, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Montana, Wyoming en Colorado. In deze vaak vergeten fly-over staten richtte Johansson zijn camera op verlaten woningen, lege dorpsstraten, in onbruikgeraakte fabrieken, gastanks, oliepijpleidingen, silo’s en kerkgebouwen. Johansson wist daarbij zowel de serene schoonheid van een witte kerk badend in een sneeuwlandschap te vangen, als de tristesse van kale bomen langs een snelweg die ogenschijnlijk nergens toe leidt vast te leggen.

Johansson brak bij het grote publiek door met Pontiac (2010), een fotoverslag van zijn bezoek aan het gelijknamige dorp in Michigan. Daarvoor was hij werkzaam als grafisch vormgever, uitgever en assistent van Gunnar Smolianski. Johanssons werk is nauw verwant aan dat van de New Topographics, met name aan dat van Robert Adams en Lewis Baltz.

Johanssons boeken vormen de sleutel tot zijn oeuvre. Wie ze goed bekijkt, valt een aantal dingen op: Johansson werkt altijd in zwart-wit, bezoekt bij voorkeur verlaten streken die een industriële of economische neergang hebben meegemaakt, mensen zie je zelden tot nooit op zijn foto’s en hij ordent zijn beelden alfabetisch op plaatsnaam. De alfabetische ordening en de uniforme vormgeving van zijn boeken geven zijn werk een sterke signatuur en zorgen ervoor dat de plaatsen die Johansson bezoekt als het ware inwisselbaar worden. Als serie werkt American Winter daardoor als een beeldessay over verstilling en schoonheid in gebieden waar schoonheid niet voor het oprapen ligt. Apart legt Johansson met iedere foto een meesterproef af in compositie en vlakverdeling.

Gerry Johansson is bij de opening aanwezig en signeert American Winter (Mack, 2018). De fotograaf is beschikbaar voor interviews. Opening: 12 januari 2019, van 17 tot 19 uur.

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 uur tot 18 uur.