Loading Events
  • This event has passed.

Fotoexpo: Skiënde junks, prostituees en Roxy-gangers. 

De opkomst van xtc in de roemruchte club Roxy, de normalisering van drugs op de Nederlandse festivals, skiënde heroïnejunks en drugsverslaafden in coronatijd. Het is te bewonderen op de fototentoonstelling Dutch Drugs Stories van Poppi Drugs Museum Amsterdam in het Vrijpaleis achter de Dam.

Met foto’s van prijswinnende fotografen zoals Cleo Campert, Mona van den Berg en Kadir van Lohuizen worden pareltjes uit de recente Nederlandse drugsscenes van eind jaren 70 tot nu op intieme wijze in beeld gebracht. Van de beruchte junkentijd tot de bloeiende festivalcultuur, waarin een pilletje heel normaal lijkt.

Duik in de diacollectie van arts Andre Havas die afgeschreven heroïneverslaafden meenam op wintersport. Zie de intieme fotocollectie over de verslaafde prostituee Meis, die een jaar lang werd gevolgd door fotograaf Maruschka Kraal. Ze won met deze niet eerder gepubliceerde serie de Zilveren Camera.

Integere portretten van drugsverslaafden uit de jaren 90 geven ‘junks’ letterlijk een gezicht. Maar ook word je geconfronteerd met indringende portretten van mensen die met verslaving kampen in coronatijd. Een belangrijk thema in de collecties is: hoe ga je als maatschappij om met drugsproblemen? Zwart-wit documentaire beelden laten zien hoe het opjaagbeleid in de Nederlandse steden langzaam plaats maakte voor goede zorg.

De VIP-opening van Dutch Drugs Stories op 26 juni betekent het begin van een themamaand over drugsgebruik in Poppi Drugs Museum Amsterdam, waarbij bezoekers vier weken lang worden uitgenodigd om door middel van debat, toneel, filmscreenings en thema-avonden in gesprek te gaan over drugs. Aan het programma werken vooraanstaande deskundigen mee, waaronder drugsprofessor Peter Cohen, Gemma Blok en schrijver Teun Voeten.

In verband met de coronamaatregelen worden bezoekers gevraagd vooraf een tijdsslot te reserveren. De kaartverkoop, exacte data en activiteiten zijn te vinden op https://poppi.amsterdam. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds.

Organisator: Poppi Drugs Museum Amsterdam