Loading Events
  • This event has passed.
Met documentaire fotoprojecten zoals ‘Insomnia’ en ‘Generation Poor’ laat de fotograaf werelden zien die vaak onzichtbaar blijven.

Voor haar werk voor o.a. NRC doorkruist fotograaf Annabel Oosteweeghel heel Nederland. De verhalen die ze vindt achter de voordeur vertaalt ze naar verhalende foto’s die ze zelf ‘imaginary documentary’ noemt. Beelden met een sociaal maatschappelijke uitgangspunt, maar ook tot in detail door haar geënsceneerd en gestileerd. Deze avond deelt ze haar werkwijze en licht ze twee bijzondere projecten uit: Insomnia, waarin ze de wereld van de slapelozen laat zien, en Generation Poor waarin ze Nederlanders die in armoede leven een gezicht geeft. Wat voor impact hoopt ze met haar werk te maken? En waar komt haar filmische handtekening als maker vandaan?

Insomnia

In het project Insomnia, een samenwerking met journalist Carlijn Vis die bestaat uit een tentoonstelling in Museum de Fundatie en een fotoboek, legt Annabel Oosteweeghel mensen die lijden aan slapeloosheid vast en wat het doet met hen. De duistere en verborgen wereld van de nacht, waarin de meesten van ons slapen maar 20 procent van de Nederlanders wakker is. De eenzaamheid, het woelen. Hoe is het om uren wakker te liggen terwijl iedereen slaapt? Ze portretteerde zestien mensen: mannen en vrouwen, jong en oud, uit heel Nederland en met verschillende achtergronden, elk met een eigen verhaal. De foto’s lijken stills uit films met de slapelozen als figuranten in het decor van nacht.

  • © Annabel Oosteweeghel, 'Generation Poor'
    © Annabel Oosteweeghel, ‘Generation Poor’
  • © Annabel Oosteweeghel 'Generation Poor'
    © Annabel Oosteweeghel ‘Generation Poor’

Generation Poor

In Nederland, een van de rijkste landen op aarde, wonen mensen die te weinig geld hebben voor eten, kleren, een huis, een verzekering. De afstand tussen deze mensen en de comfortabel levende meerderheid is groot – niet altijd in kilometers, wel in sociale mobiliteit, inlevingsbereidheid, betrokkenheid. Tijdens haar werk kwam ze regelmatig mensen tegen die in armoede leven. Het verbaasde haar dat die armoede zo onzichtbaar blijft. Daarom besloot ze voor de Louis Zaal Meesterklas, een ontwikkelingsprogramma voor Nederlandse fotografen, mensen te gaan fotograferen die in armoede leven. Ze hoopt hiermee de afstand te verkleinen.

Annabel Oosteweeghel

Ze studeerde audiovisuele kunst aan Academie St. Joost in Breda. In 2015 publiceerde ze haar eerste boek Oblivious. Hiermee werd ze finalist van de Lensculture Exposure Awards en genomineerd voor de Dutch Photography So Award 2015. Met Insomnia won Oosteweeghel in 2018 de European Newspaper Award voor de categorie Portrait.

Toegang: Reserveren & pay as you like via deze link

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top