Loading Events
  • This event has passed.

Miljoenen ogen bewonderden in de afgelopen 200 jaar de schilderijen van het Mauritshuis. Bij iedereen maken de meesterwerken andere gevoelens los. Dus wat gebeurt er als nieuwe meesters verder gaan waar oude meesters waren gebleven? Dat zie je in onze fotografietentoonstelling FLASH | BACK. Zestien topfotografen – waaronder Erwin Olaf, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn en Sanja Marušić – lieten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse schilderijen uit ons museum.

Het resultaat: zestien nieuwe meesterwerken. Voor elke zaal van het Mauritshuis één. In FLASH | BACK hangen, staan en liggen ze tussen hun zeventiende-eeuwse inspiratiebronnen. Door deze nieuwe meesters kijk je nooit meer hetzelfde naar Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.

De fotografen zijn allemaal van Nederlandse of Vlaamse bodem. Net zoals de schilders van onze meesterwerken. De nieuwe meesters bestudeerden elk schilderij tot in de kleinste details, voordat ze hun keuze maakten. Iconische werken en publieksfavorieten, maar ook minder bekende parels zie je in FLASH | BACK terug.

Verwacht zestien keer een originele, verrassende kijk op zeventiende-eeuwse kunst. Geen enkele foto is een remake van het originele schilderij.

Soms is een werk een aanvulling op een schilderij, daar is de foto van Anton Corbijn een mooi voorbeeld van. Het lijkt wel of hij de Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt naar deze tijd heeft gehaald. Vincent Mentzel, geïnspireerd door Vermeers Gezicht op Delft, laat zien hoe de stad er tegenwoordig uitziet. Bij andere foto’s ligt de link met het schilderij minder voor de hand. Kevin Osepa liet zich inspireren door Studie van twee Braziliaanse schildpadden van Albert Eckhout. Wat heeft de pasgeboren baby op zijn foto daarmee te maken?

In de Mauritshuis-app vertellen de fotografen zelf over het proces van inspiratie tot eindfoto. Ze gaan uitgebreid in op het verhaal achter de uiteindelijke foto en de gedachten en emoties die zij zelf ervaarden.

FLASH | BACK toont nieuwe, op oude meesters geïnspireerde werken van: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren. De selectie van de fotografen kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Koop ticktes

Foto aankondiging:

Anton Corbijn, 2 Afrikaanse mannen, 2022 Naar: Rembrandt, 2 Afrikaanse mannen, 1661 (Mauritshuis, Den Haag).

Share This Story, Choose Your Platform!