Loading Events
  • This event has passed.
Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was Antwerpen het doelwit van hevige V-bomaanvallen vanuit Duitsland. Op enkele maanden tijd lag een groot deel van de stad in puin en vielen er duizenden slachtoffers. Vanaf 27 maart 2020 geeft het MAS aandacht aan dit deel van de stadsgeschiedenis met de focus-expo ‘Elke dag Angst’ in het paviljoen naast het MAS.

September 1944: De Duitse bezetting van Antwerpen is voorbij en het Duitse leger lijkt teruggedrongen uit België. Maar tussen oktober 1944 en maart 1945 wordt de stad maandenlang geteisterd door aanvallen met V1- en V2-bommen vanuit Duitsland en Nederland. De Duitsers willen de haven opnieuw in handen krijgen om de opmars van de geallieerden  te stoppen. Er vallen meer dan 4000 doden, vooral burgers.  Geen enkele wijk blijft gespaard.

Binnenkort staat deze periode centraal in een focus-expo het MAS-paviljoen. Van 27 maart tot en met  1 juni 2020  kun je aan de hand van foto’s, getuigenissen en kaartmateriaal bekijken waar de bommen zijn gevallen en welke littekens ze hebben nagelaten. En je komt te weten hoe een V-bom eruit zag, want het MAS stelt er één tentoon uit de eigen collectie. Het gaat om een schenking van de Amerikaanse generaal Clare H. Armstrong aan de stad Antwerpen.

Heb je nog een voorwerp of verhaal dat je wilt delen?

Niet alle verhalen uit die tijd zijn opgetekend. Er liggen waarschijnlijk nog heel wat schatten op zolder van je (groot)ouders die dit deel van de Antwerpse geschiedenis documenteren. Vanaf mei 2020 gaat het MAS daarom op zoek naar erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog met een inzameljaar in alle Antwerpse wijken. Dat past in de voorbereiding van de MAS-expo over de Tweede Wereldoorlog die opent in 2023. Heb je voorwerpen, verhalen, documenten of foto’s die volgens jou belangrijk zijn om te bewaren? Stuur dan een mailtje naar mas@antwerpen.be of hou de website goed in de gaten voor meer informatie.

Dagelijks van  10:00 tot 17:00

Deze focus-expo is een realisatie van het MAS in samenwerking met het Stadsarchief Antwerpen in het kader van Antwerpen Herdenkt.

Share This Story, Choose Your Platform!