Loading Events
  • This event has passed.

In 2021 is het 80 jaar geleden dat er in Amsterdam op 22 en 23 februari twee razzia’s plaatsvonden waarbij bijna 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd. 387 van hen werden vermoord, slechts twee mannen hebben het overleefd. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking. In de geschiedschrijving hebben de razzia’s in de schaduw gestaan van die staking. Het project ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam’ presenteert veel nieuwe gegevens. In de hal van het Stadsarchief worden alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten. Op de website van het Stadsarchief worden 389 korte biografieën gepubliceerd. Gastconservator Wally de Lang deed jarenlang onderzoek naar de razzia’s, samen met dit project verschijnt haar boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van de 389 Joodse mannen’.

Met De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam wil het Stadsarchief Amsterdam alle opgepakte mannen een naam en een gezicht geven. Naast een biografische beschrijving van elk van de 389 mannen en hun directe omgeving worden in het boek van Wally de Lang ook de razzia’s gedetailleerd beschreven. Met een website en een tentoonstelling zetten we de persoonlijke verhalen centraal op basis van getuigenissen, interviews met nabestaanden en archiefbronnen van het Stadsarchief Amsterdam en vele andere organisaties. Op de website wordt de bezoeker uitgenodigd om onder elk verhaal nieuwe informatie toe te voegen.

Educatie

In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam komen lesstof en opdrachten voor docenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs beschikbaar op: www.geschiedenislokaalamsterdam.nl.

Publicatie

Bij deze tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van de 389 Joodse mannen’ van historicus Wally de Lang.

Tentoonstelling in de Hal van het Stadsarchief Amsterdam, 18 februari – 30 mei 2021.

  • Website van het Stadsarchief Amsterdam met database met alle namen en verhalen van de 389 opgepakte mannen, vanaf 18 februari 2021.
  • Boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van de 389 Joodse mannen’ van Wally de Lang, uitgeverij Atlas Contact, verschijnt februari 2021.