Loading Events

In de tentoonstelling Dragers / Werkpaarden in beweging, onderzoekt de bekende Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas het verband tussen haar eigen werk – polaroids en film – over werkpaarden en schetsen van 19e eeuwse kunstenaars als George Hendrik Breitner, Anton Mauve en Eugène Delacroix.

Gefascineerd door beweging in beeld, zoekt Charlotte Dumas in deze intieme tentoonstelling naar de dynamiek tussen vorm en inhoud van de afbeeldingen van de werkpaarden, in polaroids, film, schetsen, schilderkunst en animatie.

“Een ode aan het schetsen, de dagelijks waarneming en de oefening.” Zo omschrijft fotograaf Charlotte Dumas haar nieuwe expositie Dragers |Werkpaarden in beweging in het Fries Scheepvaart Museum. Het onderwerp is het werkende paard dat met aandacht en zorgvuldigheid is bestudeerd en vastgelegd. Met potlood op papier, of door de camera.

“De schetsen van Breitner zijn vaak ‘wild’ van karakter” vindt Dumas. “Zijn schetsen lijken gemaakt vanuit een urgentie om het onderwerp te vangen voor het weer in beweging komt of zijn geetuige van deze beweging. Zijn tekeningen komen cinematografisch over, iets dat ook resoneert in zijn fotografie.”

De foto’s en film van Charlotte Dumas laten zien hoe werkpaden in Scandinavië weer op een duurzame manier worden ingezet in bosbouw. De schetsen van Breitner, Mauve en Delacroix tonen hoe werkpaarden in de 19de eeuw algemeen ingezet werden door mensen voor transport en in de landbouw en scheepvaart.

De tentoonstelling wordt samengesteld door gastcurator Marieke Wiegel, die onder andere verbonden was aan de stichting World Press Photo en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het is de tweede in een serie van vier foto-exposities die door de Stichting Het Old Burger Weeshuis Sneek mogelijk wordt gemaakt.