Loading Events
  • This event has passed.

Op 3 december gaat de nieuwe expo van Magnumfotograaf Carl De Keyzer van start in het Geeraard Duivelsteen in Gent. God, Inc I + II laat je rondwaren tussen veertig werken uit De Keyzers project God, Inc uit 1992 – waarmee hij toen een internationale doorbraak verzekerde – en nog eens veertig werken uit het recente God, Inc II. Deze tweeledige expo neemt je mee naar de talrijke plekken in de Verenigde Staten waar de diepe verankering van religie zich zichtbaar afspeelt. Door God, Inc. en God, Inc. II met elkaar geconfronteerd te zien krijg je ook een idee van hoe het Amerikaanse geloof de laatste dertig jaar is geëvolueerd.

In de zomer van 1990 vloog Carl De Keyzer met zijn vrouw en driejarige zoon naar Los Angeles, Californië. Daar kocht hij een kampeerauto – waarin hij vervolgens een jaar lang woonde – en vertrok meteen naar de noordelijke staten. Hij had maar één onderwerp op de agenda: religieuze groeperingen. Religie is een essentieel onderdeel van de Amerikaanse behoedzaamheid voor het leven. Kerken worden in de VS niet gesubsidieerd, maar zijn vrijgesteld van belastingen en ze moeten volledig zelfvoorzienend zijn. De meeste kerken doen het goed. Heel goed. Het lijkt erop dat God als product het gat is in de Amerikaanse markt uit de jaren ’90; vandaar ‘God Incorporated’.

Maand na maand fotografeerde Carl De Keyzer Amerikanen in hun religieuze ervaring. Zijn benadering is zowel esthetisch als kritisch, zijn houding is er een van verrassing en verwondering: “Ik was geschokt toen ik ontdekte dat religie zo’n belangrijke rol speelt in de Amerikaanse samenleving, dat het zo wijd verspreid was. Een jaar lang vroeg ik me af waarom Amerikanen zo intens en emotioneel zijn in hun religieuze ervaring.”

Nog steeds Gods land

In 2019 en 2020 besloot Carl De Keyzer om sommige plaatsen van God, Inc. opnieuw te bezoeken. Voor God, Inc. II werden veel nieuwe locaties, trends en evenementen toegevoegd. Deze keer was het internet de bron van informatie. De oude Winnebago-camper uit 1972 werd vervangen door een huurauto en Airbnb.

Intussen zijn de grote evangelisten zoals Billy Graham verdwenen, de meeste religieuze themaparken gesloten en is het algemene kerkbezoek afgenomen. Toch doen ‘nieuwe’ kerken zoals Scientology en veel niet-confessionele groepen het elk jaar beter. De VS is nog steeds Gods land.

Tijdens Carl De keyzers laatste reis naar de VS voor dit project verscheen COVID-19 ten tonele. Van de ene op de andere dag werden alle geplande evenementen afgelast en locaties gesloten. Er doken nieuwe initiatieven op – zoals biechten in open lucht en drive-in kerken. Sommige kerken legden hun lot in de handen van God en besloten open te blijven. De beelden van deze creatieve initiatieven in God, Inc. II geven het vervolg een interessant actueel element.

Reacties op God, Inc I & II

“Met een licht gevoel voor het groteske en het surreële brengt De Keyzer het op vroomheid flippende Amerika detailrijk in beeld, alsof je in the heart of the action zit. Toch laat hij iedereen in zijn waarde.”
– Dirk Leyman in De Morgen

“De werkelijkheid die hij in beeld brengt werd een uniek (tijds)document dat toont hoezeer God deel uitmaakt van de American way of life.” – Johan Swinnen in De Geus

“Geen fotograaf heeft de religieuze fond van de Amerikaanse ziel scherper en wonderlijker in beeld gebracht dan Carl De Keyzer.” – Jan Desloover in De Standaard

“Sometimes, not often, a photographer appears whose work is so eloquent and informative that it sets the agenda for future writers. Carl De Keyzer is one of them.” – The Guardian

 

PRAKTISCH

Wanneer?
Van 3 december 2021 tot en met 28 februari 2022 van 11 tot 18 uur.
Gesloten op maandagen. Open op feestdagen, dus ook op Kerst en Nieuwjaar.

Waar?
Geeraard de Duivelsteen, 9000 Gent.

Tickets?
Standaardtarief 8 euro, kortingstarief 6 euro.
Verkrijgbaar aan de kassa of per post via carldekeyzer.com.

Het boek?
God, Inc en God, Inc II ontmoetten elkaar al in het boek God, Inc I & II. In deze editie verschenen zevenentwintig nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen van God, Inc uit 1992.

Share This Story, Choose Your Platform!