Loading Events

Bryan Schutmaat (1983, Austin, Texas) trok voor het eerst de aandacht van de fotowereld met zijn boek ‘Grays the Mountain Sends’ (2014). Een serie portretten en natuuropnames van bijna vergeten gemeenschappen in de Amerikaanse Rocky Mountains. Een schitterend geproduceerd boek, in weelderige kleuren gefotografeerd, waaruit blijkt dat Schutmaat behalve een begenadigd fotograaf, ook iemand is die het medium effectief gebruikt om een verhaal te vertellen.

In zijn nieuwe werk, ‘Living Dry: West Texas’, richt Schutmaat de camera op Big Bend National Park, in de onderste punt van West Texas, waar de Rio Grande rivier de natuurlijke grens vormt met Mexico. Een ruig landschap met diepe kloven, hoge bergen en droge woestijnen. Vindplaats van 500 miljoen jaar oude fossielen. Leefgebied van beren en bergleeuwen en met uitsterven bedreigde planten en dieren.

Bryan Schutmaat concentreert zich bij voorkeur op eenlingen die leven op het grensvlak van wildernis en beschaving. Daar fotografeert hij de eeuwige strijd tussen mens en natuur. Met zijn landschapsfoto’s brengt hij de gevolgen van verspilling, onverantwoordelijke bodemexploitatie en de rampzalige ingreep van de mensheid op de ecologie in beeld.

Fotografie als medium om een cultuuromslag te bewerkstelligen. In die zin past Schutmaat in de traditie van betrokken fotografen als Lewis Baltz, Robert Adams, Robert Frank, W. Eugene Smith en Dorothea Lange.

Schutmaat fotografeert met een logge grootformaat-camera die tot traag werken dwingt waardoor er ruim de tijd is om een band met de geportretteerden aan te gaan, resulterend in intieme, verstilde fotoportretten.

Tegelijkertijd met de expositie in Galerie Wouter van Leeuwen opent op vrijdag 21 april om 18 uur een tentoonstelling met foto’s uit Bryan Schutmaats ‘County Road’ serie in The Blueknowledge Art Collection, VOC Kade 158 in Amsterdam.

De tentoonstelling Living Dry: West Texas is te bezichtigen van 22 april tot en met 3 juni. Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.

Opening in aanwezigheid van Bryan Schutmaat op zaterdag 22 april van 16 tot 19 uur.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!