Loading Events
  • This event has passed.

Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Met als titel Theatre of Dreams gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op bijzondere binnen- en buitenlocaties nieuw werk te zien van ruim 50 internationale fotografen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Het festival toont een breed scala aan lens-based werk: van interdisciplinaire installaties en videowerken tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentaire fotografie.

Internationaal team
Theatre of Dreams zal worden samengesteld door een nieuw team van internationale curatoren. Denise Camargo uit Brazilië, Tanvi Mishra uit India en Mohamed Somji uit Tanzania (woont en werkt in de Emiraten) voegen zich bij Reinout van den Bergh en Fleur van Muiswinkel, directeur van BredaPhoto. Dankzij dit team kan het publiek werk van vele voor hen nog onbekende fotografen uit de gehele wereld ontdekken.

Zo zijn er fotocollages te zien van Moara Tupinambá uit Brazilië. Zij noemt zichzelf een ARTivist en wil een inheems beeld van inheemse vrouwen presenteren als alternatief voor de wijze waarop zij gedurende de geschiedenis door buitenstaanders zijn afgebeeld. Fotograaf en filmmaker Nida Mehboob uit Pakistan noemt zich een voorstander van ‘pleasure activism’ en biedt met haar film How I like it een zeldzaam inkijkje in de geheime intieme ervaringen van Pakistaanse vrouwen. Felipe Romero Beltrán uit Colombia richt zich op jonge Marokkaanse migranten in Spanje en hoe hun leven wordt beheerst door het bureaucratische systeem van de immigratiewet. Rajyashri Goody uit India en momenteel werkzaam als artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, onderzoekt in haar werk alledaagse machtstructuren en weerstand hiertegen binnen de Dalit-gemeenschap in India.
Newsha Tavakolian gastcurator Grote Kerk Breda
In De Grote Kerk in het centrum van Breda maakt gastcurator en Magnum fotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe waarin zij eigen werk combineert met werk van verschillende makers uit de gehele wereld die haar geïnspireerd of geraakt hebben.

Jubileumeditie
Om de jubileumeditie van het festival te vieren heeft BredaPhoto enkele oud-deelnemers gevraagd nieuw werk te tonen. Met haar serie Biophilia vraagt Annegien van Doorn zich af hoe wij ons verhouden tot de natuur. Yann Gross & Arguiñe Escandón gingen op onderzoek in de Amazone en bouwen met hun werk Aya een brug tussen het heden en verleden door historische afbeeldingen te combineren met persoonlijke, zintuiglijke foto’s die zij ontwikkelen met behulp van ter plekke gevonden organisch materiaal. Irina Rozovsky, een Russisch-Amerikaanse fotograaf, toont In Plain Air, een lyrisch portret over de bezoekers van Brooklyns Prospect Park in New York die willen ontsnappen aan de herrie van de stad. De serie Plastic Age van Alexey Schlyk toont op humoristische en satirische wijze mogelijke oplossingen voor het plastic probleem.

Jong talent
Naast belangrijke internationale namen is BredaPhoto Festival bij uitstek een platform voor jong talent. BredaPhoto runt in samenwerking met negen verschillende Europese kunstacademies een talentontwikkelingsprogramma: het BredaPhoto International Talent Program (ITP). Via dit programma zijn negen academiestudenten geselecteerd om hun werk samen met deelnemende kunstenaars op het festival te exposeren. Ook ondersteunt BredaPhoto drie talenten die al afgestudeerd zijn in hun verdere ontwikkeling als kunstenaar via het tweejarig Support Program. Zij krijgen eveneens een plek op het festival.

In nauwe samenwerking met de stichting Forhanna is er daarnaast bijzondere steun voor Kevin Osepa. Drie jaar lang hebben BredaPhoto en Forhanna hem ondersteund bij de ontwikkeling van zijn project Klof, Bario di Spiritu waarin hij het gezamenlijke slavernijverleden van Nederland en de Caraïben vanuit een alternatief perspectief belicht en daarmee bespreekbaar maakt. Osepa toont het project op BredaPhoto 2022 voor het eerst in zijn geheel.

Welkom in Breda
Breda is al twintig jaar de thuisbasis van BredaPhoto. Deze editie vormt het historische stadscentrum met locaties als de Grote Kerk, Chassé Park en de StadsGalerij een hotspot voor het festival. Een tweede festivalkern is het industriële en creatieve Belcrum gebied. Naast een scala aan lens-based werk kun je op BredaPhoto ook genieten van een uitgebreid contextprogramma met bijzondere activiteiten. Van artist talks tot theatervoorstellingen en filmvertoningen. Daarnaast zijn er speciale wandel- en fietstours en er is een educatief programma voor kinderen die met school of in hun vrije tijd samen met familie komen kijken. Onder de titel BredaPhoto Extended sluiten ook culturele partners in de stad zich met extra programmering bij Theatre of Dreams aan.

Ticket verkoop is gestart.

Early Bird: Als je er op tijd bij bent early bird korting op het passe-partout (25 EU ipv 45 EU), waarmee je 7 weken lang zo vaak als je wil BredaPhoto kan bezoeken. Te bestellen via deze link

Overige tickets vind je hier

Festival info: www.bredaphoto.nl

Share This Story, Choose Your Platform!