Loading Events
  • This event has passed.

Boekpresentatie Heinerman / Siberian Exiles – Part 1 Lithuania

Irena Valaitytė (1928) was 13 jaar oud toen zij met haar familie in 1941 vanuit Litouwen naar Siberië gedeporteerd werd. Haar vader werd naar een Goelag kamp gestuurd en zij werd met haar moeder en broer naar het Altaj en later naar de Laptevzee boven de poolcirkel gedeporteerd.

Documentair fotografe Claudia Heinermann reisde naar Siberië op zoek naar sporen van dit opmerkelijke hoofdstuk in de geschiedenis en legde vast wat ze daar tegenkwam: het landschap van deze afgelegen gebieden, de dorpen, de cultuur en de inheemse bevolking met hun nog levendige herinneringen aan die tijd onder Stalin.

Van deze reis maakte ze vijf boeken die ook tekeningen van Gintautas Martynaitis, archieffoto’s en interviews van de ooggetuigen bevatten. De publicatie is een reis door de geschiedenis en is een verhaal geworden over onderdrukking, machtsmisbruik en misdaden tegen de menselijkheid. Het is ook een verhaal over een volk dat weigerde gebroken te worden en zijn identiteit en cultuur op te geven. Het gaat over menselijke veerkracht en de wil om te overleven.

Op 14 maart presenteert ze deze publicatie aan het publiek, in de aanloop naar een expositie in het Nederlands Fotomuseum.  Het gehele project ‘Siberian Exiles’ (Part 1-3) zal vanaf 21 januari 2021 tentoongesteld worden. De boekpresentatie vindt plaats in de hal van het Nederlands Fotomuseum en is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Tijdens deze boekpresentatie zullen Frits Girstberg (curator Nederlands Fotomuseum), Vidmantas Purlys (Litouwse Ambassadeur), Laura Starink (Slavist, journalist en schrijfster) en Irena Valaitytė (ooggetuige en eregast) spreken.

 

Over Claudia Heinermann
Claudia Heinermann (1967, Iserlohn, DE ) is werkzaam als autonoom documentair fotografe. Ze werkt voornamelijk aan lang lopende documentaire fotoprojecten. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van voorbij gewapend conflict en de hedendaagse geschiedenis. Kenmerkend voor haar werk is dat ze controversiële onderwerpen niet schuwt en deze zeer beschouwend in beelden weet te vangen. In november 2015 publiceerde ze haar prijswinnende fotoboek ‘Wolfskinder A Post-War Story’. Haar werk is in verschillende collecties opgenomen collecties opgenomen en diverse Musea als ook op fotofestivals getoond.

Het project en boek werd mogelijk gemaakt door steun van het Fonds Anna Cornelis, het Mondriaan Fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het WEJansenfonds, the Kaunas Gallery and Drake & Farrell

gratis toegang, inschrijven via deze fotomuseum-link

Go to Top