Loading Events
  • This event has passed.

De 11e editie van BIP, dat is meer dan 50 kunstenaars voorgesteld in 8 tentoonstellingen, waaronder de hoofdtentoonstelling FLUO NOIR, die plaatsvindt in La Boverie. In l’Image Possible, is er een opening naar de toekomst. Aan het begin van deze 21ste eeuw zijn de hoop en utopieën echter radicaal veranderd. Voor de constatatie van de fenomenale ravage die we onszelf als ras aandoen, hebben we de keuze tussen cynisme, wanhoop of het bedenken van verhalen en beelden die, in hun thema’s en vormen, vernieuwen. Citaten die ons naar elders brengen, zonder te weten waar juist… Sommige artiesten van vandaag eisen vroegere en toekomstige rampen op als een euforische en uitbundige humus. Ze vernietigen en bouwen op in dezelfde beweging. Zonder naïviteit herformuleren ze de erfenis uit het verleden en ontwikkelen een toekomst die aanvaardt vandaag niet te weten wat morgen zal brengen, maar die zich er volledig op stort. In die vrijheid, in die vrolijke apocalyps, is er de echo van de amor fati van Nietzsche, die schreeuw om ‘te houden van wat er gebeurt, om zijn lot te aanvaarden’, in het lijden en in het geluk. Tevens is er een eerlijke uitnodiging om die circulerende warmte, die men sympathie noemt, te delen: de aantrekking voor wat men nog niet kent, het mysterieuze effect van een lichaam op een ander. Voor haar 11e editie zou BIP2018 een energie willen overbrengen. Een uitstralende, muterende en intense vitaliteit delen; een uitgelaten, heldere en ongeremde beweging; een aanwezigheid en een heden. Er wordt een evenementenprogramma aangeboden, alsook rondleidingen en workshops voor alle publieksgroepen.

FLUO NOIR – ZWART FLUO – bestaat niet. Het is een verzinsel, iets onmogelijks, een paradox. Het is een kleur die men zich moet inbeelden in een poging om een combinatie van positieve vibes en brutale ongevallen voor te stellen, van bedwelmende verhalen en pijnlijk helderziende inzichten, van leven en dood.
De tentoonstelling stelt kunstenaars voor die, voor de beelden die zij creëren, uitgaan van catastrofes, chaos, verzadiging en kritieke toestanden in de wereld, niet om hen aan te klagen, te bekritiseren of te haten maar integendeel om deze zonder enige naïviteit te veranderen in kleur, in schoonheid, in vreugde, in energie, in vibraties. Het gaat hier niet om optimisme, het komt er niet op aan om nieuwe utopieën te creëren of globale antwoorden te formuleren, zelfs niet om hoop te geven. Het gaat eerder om spelen met hetgeen bestaat, met het heden en het onbekende. Er vorm aan te geven en een idee te geven van het potentieel dat zij nog steeds bezitten om te worden, ook al brengen zij geen oplossing noch een onveranderlijke toestand.
Alle kunstenaars transformeren destructie in creatie, zij het op een verschillende manier en in een verschillende stijl. Zij pakken alle beelden aan, kwetsen hen om hen een nieuwe betovering te schenken, een energie die onder andere door het lichaam gaat.
Er zijn veel lichamen in FLUO NOIR, ofwel lichamen die voorgesteld worden in beelden, ofwel beelden die lichamen, organismen, volumes geworden zijn, ofwel lichamen in actie.
Wij formuleren de hypothese dat die alom aanwezige lichamen een effect zullen hebben op alle bezoek(st)ers, dat zij zullen inwerken op de kracht die de lichamen van deze laatsten bevatten, op hun aanwezigheid, in hun heden.
Kracht, energie, vreugde, aanwezigheid en heden: ziedaar de sleutelwoorden die deze Biënnale de niëren en maken dat de bezoek(st)er weer buitenkomt, niet met antwoorden noch met vooruitzichten, maar misschien met het gevoel dat alles heruitgevonden kan worden. Dat de werkelijkheid, ongeacht wat zij ook is, uiteindelijk een vat vol mogelijkheden is, nieuwe verhalen biedt die uitgeprobeerd kunnen worden in de schoonheid van de chaos, in de onbepaalde bewegingen en in de sublieme ruïnes van een meer dan ooit onzekere en prangende open toekomst.

Met:

Laetitia Bica (B), David de Beyter (F), Satoshi Fujiwara (J), Anouk Kruithof (NL), Eva L’hoest (B), Roman Moriceau (FR), Viviane Sassen (NL), Smith (F), La Superette (B) (Michael Debatty, Jean Delvoie, Thomas Dupont, Arnaud Eubelen, Eva L’Hoest), Dune Varela (F), Justyna Wierzchowiecka (PL), Yaloo (COR)

Share This Story, Choose Your Platform!