Loading Events
  • This event has passed.

Hoe word je waardig oud als migrant in Nederland? Deze vraag staat centraal in het fotografieproject Bij Ons Thuis, een initiatief van fotografen Karijn Kakebeeke en Karine Versluis. Het duo interviewde Haagse migrantenouderen aan de hand van foto’s van vroeger en archiefbeeld uit hun thuisland. Een groep (klein)kinderen van migranten ging zelf op pad met een camera, om hun kijk op het leven in meerdere culturen en de zorg voor hun (groot)ouders vast te leggen.

Oudere, niet-westerse migranten zijn een groeiende groep in de Nederlandse samenleving. In 2009 waren er volgens het CBS zeventigduizend oudere migranten in Nederland; de verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar ruim 520 duizend in het jaar 2050. Het merendeel daarvan is eerste generatie migranten, en dus ook de eerste generatie die in contact komt met ouderenzorg buiten de familiekring. “Die zorg wordt in veel andere culturen traditiegetrouw door familie opgevangen”, aldus Karijn Kakebeeke, die behalve fotograaf ook cultureel antropoloog is. “Wij zijn dit project gestart omdat we benieuwd zijn naar de wensen en behoeftes van deze oudere migranten. Hoe was het vroeger bij hen thuis? Hoe voegen zij zich als oudere in de Nederlandse samenleving? Hoe kijken hun kinderen en kleinkinderen hiernaar? Hoe zien zij hun zorgplicht en hoe kijken ze naar het gebruik van de zorgverlening?”

De tentoonstelling Bij Ons Thuis omvat verhalen van de geïnterviewde ouderen, de foto’s van (klein)kinderen van migrantenouderen en reacties van zorgprofessionals. Ook kan het publiek zelf reageren. Versluis: “Dit project is voor iedereen. Iedereen wordt immers zelf oud en heeft familie over wie je vroeg of laat moet meebeslissen: word ik mantelzorger, gaan mijn ouders naar een tehuis, of zoeken we een andere manier?”

Bij Ons Thuis is een initiatief van Karine Versluis en Karijn Kakebeeke / Picture Bridge Foundation en is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en het Nutshuis.

Audio-installatie Een luisterend oor
Documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek luisterden mee met de Zilverlijn, een telefoondienst van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die dat willen worden wekelijks gebeld door een vrijwilliger om gewoon een praatje te maken. Sanne en Laura maakten een audio-installatie rondom deze indringende telefoongesprekken met eenzame ouderen. Voor een op de installatie gebaseerde animatie won het duo de tweede prijs in de categorie Beste Digitale Audio op het prestigieuze festival Prix Europa.

Randprogramma
Rond de tentoonstelling worden diverse programma’s en activiteiten georganiseerd:

ZO 25 FEB: Jellie Brouwer interviewt Karijn en Karine in ons maandelijkse programma Kamera Kultura.
VR 9 MRT: Hoogtij staat helemaal in het teken van de expo Bij Ons Thuis, met een rondleiding door de fotografen en de vertoning van de documentaire Hier woon ik, daar leef ik.
ZA 17 MRT: Laat gratis een professioneel familieportret maken (minimaal drie generaties) en geniet met je hele familie van een filmkomedie in onze sfeervolle Filmkluis!

Share This Story, Choose Your Platform!