Loading Events
  • This event has passed.

Bernard Plossu is een bekende van het Musée de la Photographie. In 2007 heeft hij er So long tentoongesteld, wat zijn verblijf in de Verenigde Staten in de jaren 1970- 1980 in herinnering bracht. En in 2011 zijn fotografieopdracht over Charleroi, wat een cyclus opdrachten over de stad, toevertrouwd aan vijf auteurs, inluidde.

Hij is een Franse fotograaf die gerekend wordt tot de belangrijkste en invloedrijkste fotografen. Sinds 1980 tot op vandaag heeft hij talrijke reizen in België ondernomen, waarbij zwart-wit foto’s “en passant”, “onopvallend”, werden genomen in Antwerpen, in Gent, aan de kust, in Brussel, in Luik, in Charleroi… in de stad en op het platteland.

In het boek Plossu, La Belgique l’air de rien dat de tentoonstelling vergezelt, analyseert historicus en kunstrecensent Bernard Marcelis zijn werk : “Zijn beelden zijn opgebouwd uit open of gesloten perspectieven, immense horizonten, gefragmenteerde wegen, tunnels en passages, op elkaar gestapelde vlakken, gegenereerd door de foto’s genomen door de ramen van een trein, door autoramen, de voorruit van een vrachtwagen of ook nog de raampartijen van een café of zijn grote spiegels.

ZOngewilde architecturale composities (de metro van Charleroi) of perfect beheerste (het station van de Guillemins van Calatrava in Luik) structureren bepaalde composities. Zoals steeds speelt het licht een cruciale rol, vooral de schemering, wanneer het nog vale schijnsel van de autolampen zich verveelvoudigt op de door de regen gladde wegen (…)”.

Heel wat van zijn zwart-wit foto’s werden geprint volgens het Fresson procedé, een pigmentdruk in vier kleuren waaraan Plossu gehecht is en dat kleur brengt in “le plat pays”.

BIOGRAFIE
Bernard Plossu werd in 1945 geboren in Vietnam. Vanaf de leeftijd van 13 jaar begint hij te fotograferen in de Sahara. Op 20 jaar verblijft hij in Mexico; vanaf dan houdt hij niet op te reizen en een rijk fotografisch oeuvre uit te bouwen dat in 1988 geprezen wordt via een tentoonstelling in het Centre Pompidou en de Grand Prix national de photographie, en in 2007 door een retrospectieve in het musée d’Art
moderne van Straatsburg.

PLOSSU. LA BELGIQUE, L’AIR DE RIEN
TENTOONSTELLING VAN.9.2021 TOT 16.1.2022
Het boek Plossu La Belgisue l’air de rien is uitgegeven door de éditions Yellow Now.
Tekst van Bernard Marcelis (Frans/Nederlands)
304 pagina’s /// Formaat 21 x 16,5 cm
Foto’s zw/w en Fresson kleuren Prijs : 40 euro

Share This Story, Choose Your Platform!