Loading Events
  • This event has passed.

“Dit project, Koungo Foutini, vond plaats gedurende 3 reizen, in het district Bamako, hoofdstad van Mali, tussen april 2013 en april 2015. Centraal staat het thema “het leven van straatkinderen in Bamako”, een groeiend fenomeen in West-Afrika. Tijdens mijn eerste reis (april tot juni 2013), werkte ik aan het eerste deel samen met de Malinese vereniging “Sinjiya-ton Mali”, een organisatie die werkt voor de sociale en professionele rehabilitatie van kinderen die op straat leven.

Samen met de leiders van de vereniging hebben we fotografische workshops opgezet om kinderen te helpen hun dagelijks leven uit te drukken door middel van foto’s, tekeningen en verhalen. De hoofdrolspelers in dit project waren tien kinderen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar oud. Sommige kinderen woonden in huizen van de vereniging anderen stoinden op het punt dat te gaan doen. De meisjes verbleven buiten het centrum. Een opvoeder van de vereniging, Moussa, zorgde voor de psychologische behandeling van en toenadering tot de kinderen, evenals de vertaling van de getuigenissen van de “bambara”. Hij speelde ook de rol van tussenpersoon tussen de kinderen en mij.

De 10 kinderen kregen camera’s mee. Ze gingen naar het centrum om een aantal technische cursussen in analoge fotografie bij te wonen (bezoek aan het lab, begrip van het licht, noties van gezichtspunt, uiterlijk, enz.)

Moussa en ik voerden individuele interviews uit in de vorm van dialogen en vrije meningsuitspraken om commentaar te leveren op films en tekeningen. Daardoor werd het mogelijk om de verschillende boekjes van commentaar te voorzien. Tijdens mijn tweede reis (oktober 2014 tot januari 2015) heb ik het project voortgezet met drie van de kinderen die de vereniging verlieten en terugkeerden naar de straat.

Omdat ze het spoor waren kwijtgeraakt, zocht ik ze op in de straten van Bamako. Na ze gevonden te hebben, werden de workshops gegeven en interviews afgenomen daar waar ze leefden. Tijdens mijn derde reis (februari tot april 2015) maakte ik nachtportretten van straatkinderen door Bamako, daarbij bijgestaan door drie van de kinderen met wie ik had gewerkt tijdens mijn vorige twee reizen . Ze hebben me veel geholpen om dit project te realiseren; zowel op het niveau van de fotografie als op het niveau van de ontmoetingen met andere kinderen.

Het project leidde tot 10 boekjes: 8 boekjes met afbeeldingen en teksten van kinderen, 1 boekje met mijn afbeeldingen en 1 lexicon aanwezig om de Malinese cultuur in een context te plaatsen en om de opmerkingen van de kinderen toe te lichten. Om deze boekjes te maken, maakte ik de selectie van afbeeldingen en getuigenissen. Ik hoop dat ik trouw ben geweest aan de intenties van de kinderen. De expositie toont de boekjes en mijn fotografie.” – Arnold Grojean